Linkovi

Buš i Janša razgovarali o Zapadnom Balkanu


Predsednik SAD Džordž Buš razgovarao je danas u Beloj kući sa premijerom Slovenije Janezom Janšom. Jedna od tema razgovora bila je i situacija na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Buš rekao je novinarima nakon susreta da je slovenačkom premijeru zahvalio na doprinosu koji njegova zemlja daje razvoju demokratije u Avganistanu i Iraku, ali i na – kako je rekao – brifingu o situaciji u slovenačkom susjedstvu. Premijer Janša je čovjek sa jasnom vizijom i vrlo dobrim razumijevanjem problema – posebno onih na Balkanu.

«Činienica da ste tako jasno govorili o Balkanu, pomoćiće nam da realizujemo određene ciljeve i rezultate i zbog toga sam vam zahvalan.»

Premijer Janša je izrazio očekivanje da će se uspešna saradnja Slovenije i SAD nastaviti i da su informacije o razvoju situacije u državama Zapadnog Balkana koje je dobio od predsjednika Buša bile izuzetno korisne.

«Drago mi je što sa predsednikom Bušom delimo mišljenje o perspektivama Zapadnog Balkana, posebno kada je reč o bezbednosti i operacijama NATO-a.»

Slovenija je, kazao je njen premijer, dobila dosta pomoći prilikom integracije u EU i NATO i sada smatra da je njena obaveza da pomogne drugima da dostignu taj cilj. Janša je pozvao Buša da poseti Sloveniju, podsetivši da će Ljubljana biti domaćim samita EU i SAD 2008. godine, kada Slovenija bude predsedavala Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG