Linkovi

U Smiljanu kod Gospića obeležena 150. godišnjica rođenja Nikole Tesle


Pred nekoliko hiljada ljudi, u Smiljanu kod Gospića obeležena je 150. godišnjica rođenja velikog naučnika Nikole Tesle, čoveka koji je za prirodne nauke u 20. veku učinio najviše.

Na svečanosti je otvoren i multimedijski centar, odnosno Tematski park Nikole Tesle, obnovljena je Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, rad akademskog vajara Mile Blaževića. Multimedijski centar zajednički su otvorili Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsednik Vlade Ivo Sanader, predsednik Srbije Boris Tadić i izaslanik američkog predsednika Buša, ambasador SAD-a u Hrvatskoj Robert Bradtke.

Premijer Sanader je naglasio značaj godišnjice, čestitavši svima koji su u rekordnom roku izgradili Memorijalni centar, koji će, kako je rekao, privući mlade i sve one koje zanima Teslino delo. ”Tesla je bio ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu,“ istakao je Sanader.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da "nije bilo mnogo pojedinaca koji su svojom vizijom i idejom dosegli vrh a poreklom su sa ovih prostora, ali oni koji jesu, naše su zajedničko blago".

Tadić je istakao i da je Tesla "delio odgovornost za vreme u kome je postojao, borio se protiv fašizma, pokušavao da spreči rat razmišljajući o naučnim dostignućima koja bi dovela do mira".

"Nikola Tesla je bio Srbin, rodjen u Hrvatskoj... Pamtićemo njegovu poruku onima koji su od njega tražili da se uključi u etničke sukobe - “vaša mržnja pretvorena u elektičnu energiju mogla bi da osvetli čitave gradove,“ izjavio je tada slavni naučnik.

Tadić je rekao i da su "Srbi i Hrvati, Srbija i Hrvatska imali velike ljude koji su obeležli zajedničku istoriju" i koji "svedoče o velikim mogućnostima na početku 21. veka, veka koji ne prihvata mržnju, nasilje, etničko čišćenje, niti stradalaštvo pripadnika pojedinih naroda".

"Mi - predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Ivo Sander, predsednik Srbije, ja, Boris Tadić i premijer Srbije Vojislav Koštunica - imamo posebnu odgovornost da našim gradjanima i našim narodima ponudimo novu viziju i Srbije i Hrvatske u Evropi", rekao je
Tadić.

"Teslina usmerenost prema svetu mira i borbi za slobodu kao nezaobilaznom preduslovu mira, putokaz je nama danas prema čvrstoj opredeljenosti za svet slobodnih ljudi i naroda, ravnopravnih i jednakopravnih država, a protiv terora, diktata gospodara rata i pobornika potčinjavanja. Tesla je svetionik, čije je svetlo zasjalo pre 150 godina u Smiljanu, u Hrvatskoj, i danas sija svima i svuda preko granica vremena i prostora", poručio je Mesić.

Visoki zvaničnici su obišli Teslin Tematski park u kojem su prikazani njegovi najveći izumi. Njegova rodna kuća je danas dobila savremeni muzej u kojem je audiovizuelno prikazan Teslin naučni put, ali i delovi njegovog života.

U okviru obeležavanja 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle u Gospiću je otvorena i viša škola koje nosio njegovo ime.


XS
SM
MD
LG