Linkovi

Vujanović završio konsultacije sa liderima parlamentarnih partija


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović danas je saopštio da će odluku o održavanju parlamnetarnih i lokalnih izbora donijeti nakon što se Ustavni sud izjasni o inicijativi Narodne stranke za provjeru ustavnosti Zakona o manjinama. Ustavni sud u vezi sa ovom inicijativom treba sutra da donese odluku.

Predsjednik Vujanović je danas završio konsultacije sa liderima parlamentarnih partija u vezi sa datumom parlamentarnih izbora. On je iskazao zadovoljstvo zbog dobre komunikacije sa liderima parlamentarnih sranaka, koja je, kako kaže, doprinos demokratskom ambijentu Crne Gore.

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović rekao je da je prihvatio stav predsjednika Filipa Vujanovića da prije određivanja datuma izbora treba sačekati odluku Ustavnog suda i ocijenio da nema potrebe da se pomjera zakonski rok za njihovo održavanje.

»Orijentacija DPS-a je da u uslučaju da Ustavni sud odbaci prigovor Narodne stranke treba implementirati odredbe spornog manjinskog zakona i primijeniti ono što su predviđena prava političkih stranaka koje zastupaju manjinske narode«, rekao je Đukanović.

Vujanović je u nastavku konsultacija o datumu izbora, osim sa Đukanovićem, razgovarao i sa predsjednicima Socijademokratske, Građanske i Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza.

Lideri ostalih stranaka uglavnom smatraju da izbore treba prolongirati do početka oktobra, tj. kraja turističke sezone.

Skupština Crne Gore zasijedala je i danas i usvojila Zakon o azilu I Zakon o zaštiti od buke, dok će novi saziv crnogorskog parlamenta poslije ovogodišnjih izbora imati 81, umjesto dosadašnjih 75 poslaničkih mjesta.


XS
SM
MD
LG