Linkovi

Britanski ministar inostranih poslova poziva na saradnju u rešavanju globalnih izazova


Margaret Beket se nalazi u prvoj poseti SAD od kako je imenovana na položaj inostranih poslova u maju. U svetu koji je sve više medjuzavisan, dobrobit jedne zemlje ne može da se odvaja od ukupnog zdravlja globalne zajednice kao celine, izjavila je ministarka inostranih poslova Britanije, Margaret Beket.

“U današnjem svetu nacionalna bezbednost mora da se temelji na snažnoj medjuanrodnoj bezbednosti i da počiva na našim vrednostima pravičnosti, pravde i demokratije.”

Beketova -- prva žena na položaju ministra inostranih poslova u Britaniji -- izjavila je u okviru izlaganja na univerzitetu Džons Hopkins da kolektivna akcija skoro uvek ima veću težinu od pojednačnih ili bilateralnih inicijativa, posebno kada se radi o korišćenju energentskih izvora i klimatskim promenama. Prema njenim rečima, ta dva pitanja imaju veliki uticaj na bezbednost -- kako nacionalnu tako i medjuanrodnu. Beketova je istakla da će industrijske zemlje morati da predvode u prihvatanju nove tehnologije koja suzbija efekat staklene bašte, kao i u smanjenju zavisnosti od nafte da bi svet mogao da se prebaci na korišćenje ekološki bezbednijih vidova energije.

“Globalno zagrevanje uzrokuju mahom razvijene zemlje kao što su naše. Da bismo zemlje u razvoju ubedili da prihvate nove tehnologije, mi najpre moramo da krenemo tim pravcem.”

Britanska ministarska inostranih poslova je takodje apelovala da se ulože zajednički napori kako pregovori o globalnoj trgovini ne bi propali.

“Omogućiti zemljama u razvoju da trgovinu koriste kao sredstvo kojim će se otrgnuti od siromaštva predstavlja najefikasniji put ka brzom i održivom rastu. Ali, pogledajmo današnju situaciju: takse na poljoprivredne proizvode i subevncije drastično smanjuju zaradu tih zemalja. To je tragedija za najsiromašnije zemlje, ali i razvijene zemlje će za to morati da plate cenu.“

Ministarka Beket je nakon izlaganja upitana da li je njena kritika na račun unilateralnih akcija bila uperena na Bušovu administraciju koja je povukla SAD iz Kjoto sporazuma čiji je cilj da se smanji globalni efekat staklene bašte. Ministarka Beket je uzvratila da je samo iznela svoje i mišljenje britanske vlade.

XS
SM
MD
LG