Linkovi

Vođa čečenskih pobunjenika Šamil Basajev ubijen u specijalnoj operaciji u Ingušetiji


Lider čečenskih separatista Ssamil Basajev ubijen je prošle noći u Ingušetiji, ruskoj republici koja se graniči sa Čečenijom, saopštile su ruske vlasti.

"Noćas je u Ingušetiji bila sprovedena specijalna operacija u kojoj je likvidiran Basajev, i više ekstremista koji su pripremali teroristički napad u Ingušetiji", rekao je šef Federalne službe bezbednosti Nikolaj Patrušev, u susretu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je kazao da je to bilo moguće zahvaljujući tome šo su se stvorile "operativne pozicije u inostranstvu, pre svega u onim državama gde se sakupljalo oružje i dostavljalo u Rusiju u svrhu terorističkih napada".

Putin je kazao da je ubistvo Basajeva "zaslužena odmazda" za terorističke napade u Beslanu i Budjenovsku, i "sve terorističke napade u Moskvi", dodajući da će učesnici specijalne operacije biti nagradjeni. Putin je kazao da je pretnja od terorističkih napada i dalje "visoka" i zatražio od Patruševa budnost i odgovarajuće akcije Federalne službe bezbednosti.

U Sankt Peterburgu se od 15. do 17. jula održava samit Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja. Detalji specijalne operacije nisu saopšteni. Predstavnici čečenskih pobunjenika nisu zzeleli medjutim, da komentarišu vesti o ubistvu svog vodje.

XS
SM
MD
LG