Linkovi

Izrael obnovio napade na ciljeve u Pojasu Gaze



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_israel_palestinian_gaza_strip_8jul06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Izraelski kabinet je odlučio da pojača ofanzivu u Gazi, sve dok palestinski ekstremisti ne prekinu raketne napade i ne oslobode vojnika koji je kidnapovan pre dve nedelje. Izrael je odbacio ponudu za prekid vatre palestinske vlade koju predvodi ekstremistička grupa Hamas.

Ponuda nije uključivala oslobadjanje zarobljenog vojnika, a Hamas je saopštio da neće biti na slobodi sve dok Izrael ne pristane da oslobodi palestinske zatvorenike. Zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane David Hačam izjavio je da je to neprihvatljivo.

«Pozicija Izraela je jasna. Mi nećemo pregovarati, niti praviti bilo kakve razgovore sa bilo kojom palestinskom organizacijom, pokretom, koji stoje iza otmice izraelskog vojnika».

Povećavajući pritisak na Hamas, izraelski avioni napali su palestinske ciljeve širom Gaze. Vojska je saopštila da je uništen glavni most preko kojeg su ekstremisti transportovali rakete prema mestima za lansiranje. Portparol Hamasa Gazi Hamad pozvao je Izrael da prihvati ponudu za prekid vatre i pregovore o razmeni zarobljenika.

«Takodje, Izrael je zainteresovan da dobije vojnika živog. A oni veoma dobro znaju da širenjem vojne akcije oni neće dostići svoj cilj».

Ujedinjene Nacije oštro su kritikovale Izrael, ističući da je njegova ofanziva prouzrokovala povećanje humanitarne krize u Gazi, kao i smrt i povrede palestinskih civila. Izrael je odbacio kritike dodajući da on dozvoljava da hrana, gorivo, i medicinska pomoć stižu u Gazu. Izraelski zvaničnici saopštili su da su većina Palestinaca ubijenih tokom operacije bili naoružani ekstremisti i da Izrael čini svaki napor kako bi izbegao civilne žrtve.

XS
SM
MD
LG