Linkovi

Američki astronauti u svemirskoj šetnji


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_shuttle_space_walk_8jul06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Dok američki šatl «Kolumbija» stoji uz Međunarodnu svemirsku stanicu, astronauti su krenuli u svemirsku šetnju tokom koje obavljaju testiranja i popravke. Oni ispituju da li se kran šatla može koristi za popravke letelice, a ujedno i popravljaju šinsko vozilo stanice.

Astronauti Majk Fosum i Pirs Selers, obučeni u masivne skafandere, krenuli su u prvu od tri svemirske šetnje tokom skoro dvonedeljne posete šatla Diskaveri Međunarodnoj svemirskoj stanici. Fosumu je to prva šetnja, dok je Selers već veteran sa ukupno četiri. Njih dvojica pokušavaju da utvrde može li robotička ruka šatla da obavi novi zadatak.

Svemirska agencija NASA udvostručila je dužinu 15-metarskog krana dodatkom za kameru, kojom se vrši inspekcija donje strane šatla, do koje je teško doći tokom okretanja. Ta procedura pomaže inženjerima da vide neka mesta na krhkim kermičkim pločicama, koje prekrivaju tanki omotač šatla, kome bi mogla da bude neophodna popravka, usled oštećenja pri lansiranju.

Dva astronauta proveravaju da li vretenasti produžetak bezbedan da izdrži čoveka, s obzirom da bi NASA želela da ga iskoristi kao radnu platformu u slučaju da su neophodne popravke na dnu šatla dok je u orbiti.

Drugi zadatak tandema Fosum-Selelrs je da stave u pogon šinsko vozilo svemirske stanice, koje služi da pomogne pozicioniranje mehaničke ruke svemirske stanice tokom konstrukcije. Kabl zahvaljujućim kome se vozilo kreće, slučajno je pokidan prošle godine.

Inače, posao nije bio jedina stvar na pameti Fosuma i Selersadok su se pripremali da napuste stanicu. Selers je upitao kontorlore misije u Hjustonu, ko će igrati u finalu sutrašenjeg Svetskog prvenstva u fudbalu.

Ovo je prva misija šatla u skoro godinu dana. Cilj je bio da se dopreme nove zalihe svemirskoj stanici i da na stanicu, kao treći član posade stigne Nemac Tomas Rajter. Međutim, zadatak je takođe i da se testiraju tehnike za popravku šatla i izmene koje je NASA unela kada je reč o spoljašnjem rezervoaru za gorivo letelice, kako bi osigurala da se veliki parčići tvrde izolacione pene nikad više ne odvoje, i ugroze šatl, kao što je bio slučaj sa Kolumbijom.

XS
SM
MD
LG