Linkovi

Oli Ren: Nezavisnost znači više odgovornosti


Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je danas da očekuje da bi novi mandat za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore sa Evropskom unijom trebalo da počne početkom septembra.

Ren je u Podgorici kazao kako se nada da će članice prihvatiti predlog Evropske komisije i da će pregovori sa Crnom Gorom sa novim mandatom moći da počnu u septembru. On je rekao kako mu je drago što je donio vrlo konkretan dokaz privrženosti EU evropskoj perspektivi Crne Gore:

"Nakon što su države članice EU na jedinstven i koordiniran način priznale Crnu Goru, prirodno je da ćemo ovdje otvoriti diplomatsko predstavništvo. Drugi dokaz je da smo juče predložili novi mandat za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju za Crnu Goru. Nadamo se da će članice EU glatko ispoštovati ovaj naš predlog mandata i da će on biti usvojen već u septembru’’.

Ren je rekao da nezavisnost znači više odgovornosti i da su admnistrativni kapaciteti najbitnija stvar na putu Crne Gore za priključivanje EU.

On je rekao da da Vlada i parlamanet treba da se obavežu da će nastaviti sa reformama pogotovo u bitnim područjima kao što je reforma sudstva i borba protiv kriminala i organizovanig kriminala. Ren je rekao da mu je veoma drago što se, nakon razdvajanja, pitanja između Srbije i Crne Gore rješavaju na konstruktivan način.

Ren je kazao da je potrebno izgraditi široki politički konsenzus za integracije ka EU, kao i za izgradnju novih ustavnih rješenja.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da je u predstojećem izbornom i procesu usvajanja Ustava Crne Gore moguće obezbijediti širi politički konsenzus.
On je, u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Oli Renom, saopštio da je Crna Gora sposobna da završi proces pregovora do kraja godine.

“Ono što je važnije od trke sa rokovima jeste naša temeljna riješenost da kontinuirano svakodnevno adaptiramo pravni, ekonomski, politički, insitucionalni sistem visokim evropskim standardima”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare nakon susreta sa Renom.

“I da jednako tako predano radimo na snaženju kadrovskog kapaciteta Crne Gore da odgovori onome što će biti zahtjevi evropskog društva”, kazao je on.

Đukanović je rekao da je Rena inforimisao i o naporima koje Crna Gora ulaže u uspstavljanju dobrih otvorenih prijateljskih odnosa Srbijom kao i o naporima koji se ulažu da se ostvari širi politički konsenzus u vezi sa predstojećim parlamentarnim izborima i procedurom usvanjanja novog ustava.

Crnogorska ministarka za evropske integracija Gordana Đurovića rekla da je Crna Gora u posljednje vrijeme poslala nekoliko značajnih izvještaja prema Evropskoj komisiji”:

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da je posebno zadovoljan zbog odluke Evropske komisije da Savjetu ministara Evropske unije preporuči usvajanje novog mandata za pregovore o Sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji sa Crnom Gorom.

"Predsjednik Republike je tokom razgovora sa Renom ponovio da je strateški interes Crne Gore što brža integracija u EU kao i da je potpuno posvećena tom cilju", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Socijalistička narodna partija Crne Gore je spremna na konstruktivan dijalog i učešće u radu na izradi novih ustavnih rješenja, koja moraju biti usvojena najširim stepenom saglasnosti, rekao je danas lider Predrag Bulatović u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Oli Renom.

Bulatović je zahvalio Evropskoj uniji na dosadašnjem ukupnom angažovanju vezano za proces evropskih integracija, kao i za realizaciju referenduma.


XS
SM
MD
LG