Linkovi

Maliki traži da lokalne vlasti učestvuju u istrazi o zlostavljanju Iračana


Irački premijer Nuri al-Maliki je izjavio da njegova vlada mora da učestvuje u istrazi povodom optužbi da su američki vojnici silovali jednu iračku tinejdžerku i ubili je zajedno sa troje članova porodice.

Maliki je tokom posete Kuvajtu rekao da će njegova vlada ponovo da razmotri imunitet koji je garantovan koalicionim vojnicima. Američki Federalni sud u Šarlotu u Južnoj Karolini je u ponedeljak već optužio 21-ogodišnjeg redova Stivena Grina za ubistvo, a pod istragom je još nekoliko američkih vojnika.

U međuvremenu, organizacija koja tvrdi da je otela sunitsku poslanicu, objavila je zahteve za njeno oslobođenje. Otmičari traže da njena stranka, Iračka islamska partija, zatraži datum odlaska koalicionih trupa, oslobađanje zatvorenih Iračana i prekid sunitskih napada na šiite.

U Bagdadu, u eksploziji automobila bombe poginulo je najmanje šest ljudi i ranjeno najmanje 14. Portparol američkih snaga je u sredu izjavio da Sjedinjene Države očekuju povećanje broja napada automobilima ili kamionima natovarenim eksplozivom, objasnivši da je novi vođa Al kaide u Iraku, Abu Ajub al-Masri, stručnjak za postavljanje eksploziva u vozila.

XS
SM
MD
LG