Linkovi

Zakon o ustavotvornoj skupštini na dnevnom redu


Skupština Crne Gore danas je uvrstila u dnevni red Predlog zakona o Ustavotvornoj skupštini i Prijedlog odluke o utvrdjivanju broja poslanika koji će biti birani na izborima 2006. godine.

Prema tom prijedlogu - kome se protive špredstavnici opozicije navodeći na nije usklađen sa postojećim ustavom - Skupština bi se, poslije jesenjih parlamentarnih izbora, konstituisala kao ustavotvorna i usvajanjem posebnog zakona bio bi uređen postupak za donošenje i proglašenje novog ustava Crne Gore.

Vladajuća koalicija predložila je i da se broj poslanika sa sadassnjih 75 povecha na 81, jer se povećo i broj birača u odnosu na posljednje parlamentarne izbore.

Najavljeno je da će crnogorski predsjednik Filip Vujanović razgovorati u četvrtak sa liderima opozicionih parlamentarnih stranaka o datumu održavanja izbora. Vujanović će odvojeno razgovarati sa liderima Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke Predragom Bulatovićem, Predragom Popovićem i Rankom Kadićem.

"U skladu sa svojom ustavnom nadležnošću da raspisuje parlamentarne i lokalne izbore, Vujanović je liderima parlamentarnih stranaka iskazao spremnost za komunikaciju u kojoj bi mu bila saopštena njihova viđenja optimalnog datuma izbora", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog Kabineta.

XS
SM
MD
LG