Linkovi

Polt: Apsolutno je da je nezavisnost Kosova jedan od potencijalnih ishoda pregovora


Američki ambasador u Srbiji Majkl Polt izjavio je da kategorički odbacuje tvrdnju da bi eventualna nezavisnost Kosova automatski značila da je Srbija izgubila i ponovio da je iz stavova Kontakt grupe apsolutno jasno da je nezavisnost jedan od potencijalnih ishoda pregovora.

Suština nerazumevanja između Vlade u Beogradu, međunarodne zajednice i američke vlade je u tome, rekao je Polt, što srpska Vlada neprekidno ponavlja da je neprihvatljiva nezavisnost Kosova, a to je samo jedan od mogućih ishoda pregovora o statusu Kosova. Umesto stalnog ponavljanja tog stava, narodu u Srbiji, kaže Polt, trebalo bi reći kakva su sve rešenja moguća za status Kosova. Kompromis se može postići na osnovu toga da na nečemu dobijete ili gubite i zato se kategorički ne slažem da bi eventualna nezavisnost Kosova automatski značila da je Srbija izgubila, rekao je Polt.

Uoči posete Vašingtonu premijera Koštunice i predsednika Tadića, ambasador Polt je rekao da je Sjedinjenim Državama poznat stav Srbije i da se neće raspravljati o tom stavu, nego o tome kako da se dođe do rešenja. A rešenje za status Kosova treba pronaći do kraja ove godine, rekao je ambasador Majkl Polt i poručio da će ta odluka biti doneta na osnovu Rezolucije 1244, zato što je ona otvorila put i stvorila uslove za donošenje nove rezolucije Ujedinjenih nacija koja će definisati novu realnost na Kosovu i konačan ishod procesa utvrđivanja statusa.

A povodom odluke izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Martija Ahtisarija da na zahtev srpske Vlade odloži sedmu rundu bečkih pregovora Beograda i Prištine, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio da vlasti Srbije pre nastavka pregovora žele da kroz seriju diplomatskih poseta provere kakvo je trenutno raspoloženje članica Kontakt grupe i međunarodne javnosti.

XS
SM
MD
LG