Linkovi

Severna Koreja izvršila probna lansiranja najmanje šest raketa, uključujući jednu dugog dometa


Funkcioneri Bele kuće nazivaju ova probna lansiranja provokacijom, ali dodaju da nema neposredne opasnosti po Sjedinjene Države. Svi testovi obavljeni su jutros rano, po lokalnom vremenu, u razmaku od oko četiri sata. Većina raketa bile su kratkog do srednjeg dometa i pale su u Japansko more. Interkontinentalna raketa Tepodong dva, koja je otkazala, bila je u fokusu medjunarodne pažnje.

Na vest o lansiranjima Bela kuća je reagovala uzdržano i relativno mirno. Predstavnik Toni Snou rekao je da je Severna Koreja još više sebe izolovala oglušujući se o diplomatska nastojanja i pozive susednih zemalja da ne izvrši probe. Savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli rekao je da su Severnokorejeci prekršili sopstveni moratorijum na testiranja, proglašen 1999.

Upitani šta bi sada Sjedinjene Države mogle da preduzmu oba funkcionera stavila su naglasak na diplomatiju. Toni Snou je rekao da će glavni američki pregovarač za Severnu Koreju, Kristofer Hil, otputovati kasnije danas u taj region. Istovremeno, Stiven Hedli sastaće se sa svojim južnokorejskim kolegom u Vašingtonu. Hedli je rekao novinarima da je predsednik Buš obavešten o lansiranjima gotovo istog trenutka kada su registrovana. On je dodao da predsednik nije bio mnogo iznenadjen time što se Severna Koreja oglušila o pozive medjunarodne zajedice. Hedli je rekao da je teško razumeti zašto su to učinili i dodao kako je sada važno proceniti njihove istinske namere.

Sa svoje strane, predstavnik Bele kuće nastojao je da umanji značaj činjenice da su se lansiranja vremenski poklopila sa američkim praznikom Dan nezavisnosti. Upitan o tome, Toni Snou je rekao: pitajte "kralja" Džong-ila.

XS
SM
MD
LG