Linkovi

Ren želi da vidi na koji način Evropska unija može najbolje pružiti pomoć Srbiji


Skora poseta komesara za proširenje, Oli Rena Beogradu tumači se u Briselu kao jasan znak da Evropska komisija nastoji da podrži nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Kada za dva dana evropski komesar za proširenje, Oli Ren ode u zvaničnu posetu Srbiji, doneće sa sobom agendu u kojoj će na prvom mestu stajati podrška Brisela, što od sredine prošlog meseca, nosi i potpis šefova država ili vlada Evropske unije. Za očekivati je i okumenat o modifikovanom mandatu pregovora dve strane , "kada za to dodje vreme".

Očekuje se da će, zauzvrat, biti upoznat za Akcionim planom srpske vlade koji bi trebao da pomogne da se konačno dostigne puna saradnja sa Hagom, konkretno, da se zaključi priča o preostalim haškim beguncima, uključujući i Ratka Mladića. Njegova "produžena sloboda" je direktan razlog prekida pregovora Komisije sa Beogradom, pregovora za koje se još uvek veruje, u slučaju da se u skoro vreme otklone prepreke zaključenju "haške priče", mogli da budu okončani do kraja ove godine.

U uskoj vezi sa ovim, je i najavljena poseta srpskog vrha sedištu Evropske unije 16. jula, neposredno pred poslednji sastanak Evropskog saveta pre letnje pauze, što bi trebalo da pomogne što skorijem otvaranju prostora da Srbija završi pregovore o obliku prvog ugovornog odnosa sa Unijom.


XS
SM
MD
LG