Linkovi

Sudbina otetog vojnika iz vojne baze u blizini Pojasa Gaze prekrivena velom tajne


Ultimatum Palestinaca koji su oteli izraelskog vojnika je istekao. Sudbina vojnika koji je pre devet dana otet iz vojne baze u blizini Pojasa Gaze, i dalje prekrivena velom tajne.

Rok je istekao, a Izrael je odbio da ispuni zahtev palestinskih ekstremista koji su tražili da se oslobodi više od hiljadu zatvornika u zamenu za otetog vojnika. Tri palestinske organizacije, među kojima je i vojno krilo vladajuće stranke Hamas, saopštile su da više neće objavljivati podatke o 19-ogodišnjem desetaru, Giladu Šalitu. Ipak, rečeno je da on neće biti ubijen, jer islam propoveda dobro postupanje sa zarobljenicima. Portparol Hamasa, Gazi Hamad, izjavio je da je Izrael počinio ozbiljnu grešku kada je odbio razmenu zatvorenika.

”Na taj način nećete ostvariti cilj - nećete dobiti živog vojnika. Samo ćete još više da iskomplikujete situaciju.“

Izraelski avioni i artiljerija nastavljaju da bombarduju ekstremističke položaja u Gazi, uključujući Islamski univerzitet - uporište Hamasa. Izraelski portparol, Ra’anan Gisin, izjavio je da se time vrši pritisak na Hamas da oslobodi vojnika.

“Sve se to zasniva na etapnim merama, koje bi se mogle nazvati pritiskom na celom terenu. Kao u košarci, vršite odgovarajući pritisak po celom terenu i odgovarajući pritisak u pravom trenutku i čekate na rezultat.“

Uprkos pretnji, nastavlja se i diplomatija. Egipat posreduje u razgovorima sa ekstremistima koji drže vojnika, koji kažu da razmatraju zahtev muslimanskih prvaka da se kriza reši mirnim putem. Izrael je u prošlosti oslobađao stotine zarobljenih Arapa u zamenu za šačicu vojnika, ali to je bilo široko kritikovano u zemlji i smatrano - popuštanjem pred ucenom. Otkako je Hamas došao na vlast, Izrael je prihvatio drugačiju strategiju i odbacio razmenu zarobljenika, sa čime je saglasan i izraelski analitičar, Mordekaj Kedar.

”To će odvratiti one koji planiraju da kidnapuju Izraelce.“

Izraelski zvaničnici kažu da su rešeni da pokažu Palestinskoj vladi pod vođstvom Hamasa, da se terorizam ne isplati.

XS
SM
MD
LG