Linkovi

Đurišić siguran u zakonsku utemeljenost svih odluka kompanije


Predsjednik Borda direktora Montenegro erlajnsa Zoran Đurišić iznenađen je odlukom crnogorske Policije da protiv njega Osnovnom državnom tužiocu podnese krivičnu prijavu zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i time za nekoliko miliona EUR oštetio kompaniju. Đurišić je siguran u zakonsku utemeljenost svih odluka kompanije:

"Iznenađen sam posebno imajući u vidu da sam sinoć, u prisustvu tužioca, predočio sve elemente potrebne okumentacije za koju je Policija bila zainteresovana, prije svega odgovarajuće odluke Borda direktora, koje su u skladu sa važećom regulativom", kazao je on Đurišić.

On je očekuje da će Tužilaštvo objektivno i odgovorno razmotriti svu dokumentaciju, kojom će se, kako je naveo, sigurno pokazati zakonska utemeljenost i opravdanost svih odluka Montenegro erlajnsa.

Đurišić kaže da je miran i spokojan, te da mu advokat nije potreban.

Crnogorska policija podnijela je sinoć krivičnu prijavu protiv Đurišića i direktora za pravne poslove Vladimira Đelevića, zbog sumnji da su zloupotrebom službenog položaja prouzrokovali višemilionsku štetu.

U saopštenju Policije se navodi da se osnovano sumnja da su Đurišić i Đelević oštetili preduzeće za preko 9,7 miliona EUR od 2002. do ove godine, sklapajući ugovore o davanju u zakup sa mogućnošću otkupa aviona, koji je bio u vlasništvu Montenegro erlajnsa.

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminala saslušali su direktora republičke Uprave za nekretnine Rajka Jankovića zbog sumnje da je zlopotrijebio službeni položaj i zbog nesavjesnog rada u službi.

Osim Jankovića, saslušavani su i njegovi saradnici i radnici Uprave, a protiv nekih od njih su najavljene krivične prijave.

"Neki ljudi zbog animoziteta prema meni i Upravi žele blagovremeno da me eliminišu jer sam opasan protivnik i svjedok", rekao je Janković.

Otrivanje nekoliko slučajeva privrednog kriminala u Crnoj Gori rezultat je pritisaka iz inostranstva ili dio predizborne kampanje, ocijenili su ekonomski analitičari, predstavnici partija i nevladinih organizacija.

Suzbijanje korupcije i kriminala veoma je važno u pregovorima sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, tvrde oni.

Funkcioner SNP Aleksandar Damjanović primijetio je i da policija još nije «udarila» na noseće stubove organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG