Linkovi

Dodik: Teško će biti uveriti ljude u RS u objektivnost medjunarodne pravde


Premijer RS Milorad Dodik u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike ocenio je da je presuda Haškog tribunala izrečena Naseru Oriću, ratnom komandantu Armije BiH neadekvatna i da će izazvati negativne posledice kada je reč o poverenju stanovnika RS u taj sud.

Dodik: Činjenica je da se kroz odluke Haškog tribunala žele postići osnovi za pomirenje, ovo nije doprinos tome. Presuda je takva kakvu lokalno zakonodavstvo izriče za džeparoše, a ne za ozbiljne primedbe i dokaze o ubistvu. Pod akcijama Nasera Orića stradalo preko 3.500 Srba zbog zločina jedinica kojima je on komandovao, tako da je ovde teško prihvatiti činjenicu da se sve na taj način završilo. Teško će biti ubuduće uveriti ljude u RS u objektivnost medjunarodne pravde i to sigurno nije trebalo nikome.

U razgovoru za Glas Amerike, Milorad Dodik takodje se osvrnuo na nedavno usvojenu rezoluciju Saveta Evrope u kojoj se ukazuje na potrebu ukidanja entitetskog glasanja u Predstavničkom domu .

Dodik: Mislim da je ovo nepotrebna odluka Saveta Evrope i dokaz da sve što dolazi sa evropske adrese ne znači da je dobronamerno za ove krajeve. Ona je direktno uperena protiv RS, dakle njenog opstajanja i budućnosti, ali će u suštini imati najveće posledice na BIH, i gotovo je neprovodiva, jer nema podršku ni u formi preporuka, pogotovo ovde u RS. Dakle, ta rezolucija koju su izlobirali odredjeni krugovi na predlog poslanika iz Turske i Finske, govori o tome da evropske institucije nisu realne i ne donose preporuke u koje bi svi imali poverenja.. Mislim da je ovo evropski udarac američkoj politici vodjenoj u procesu ustavnih promena, i ovakvi zahtevi će bitno ugroziti svaki ustavni dijalog, obezbediti činjenicu da će biti teško dogovarati ustavne promene u budućnosti. Za nas je rezolucija Saveta Evrope nešto što ne predstavlja dobru nameru, i svaki razgovor o eventualnim takvim preporukama nećemo komentarisati u smislu prihvatanja ili odbijanja, one su za nas neprihvatljive. Ko misli da to može da sprovede – neka sprovede. Što se tiče nas u RS to za nas ne postoji.

Dodik kaže da je rezolucija Saveta Evrope dala legitimitet zahtevima o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

Dodik: Rezolucija ide direktno u funkciju podrške takvim razmišljanjima u RS. Onaj ko je hteo da zada udarac RS ovim je samo ojačao zahteve koji idu tako da se kaže da ako ne možemo biti partner u BIH imamo pravo na svoj put, jedan od mogućih puteva je referendum o statusu RS da li ona želi ili ne da ostane u BIH. Medjunarodna zajednica tvrdi da to nije legalno i prihvatljivo ali referendum može da bude činjenica koju ne mogu mnogi da izbegnu kao takvu.

XS
SM
MD
LG