Linkovi

Debata u Kongresu o medijskim izveštajima o kontraterorističkim merama Vašington


Predstavnički dom usvojio je juče rezoluciju posle oštre debate o slobodi štampe izazvane izveštajima u Njujork tajmsu i drugim listovima o programu američke vlade kojim se nadgledaju bankovne transakcije.

U rezoluciji koju su podneli republikanci uz veliko protivljenje demokrata stoji da bi neovlašćeno objavljivanje poverljivih podataka moglo da ugrozi živote Amerikanaca jer se razotkrivaju metode koje vlada koristi kako bi preko finansijskih transakcija ušla u trag teroristima. Dodaje se da Predstavnički dom očekuje od medijskih organizacija da se uzdrže od objavljivanja takvih informacija i time zaštite živote svojih sugradjana ali i sposobnost vlasti da identifikuju, onesposobe i uhapse teroriste. Rezolucija je rezultat izveštaja o vladinom Programu za otkrivanje terorističkih finansija koji su se pojavili u Njujork tajmsu, Vot strit džurnalu, Los Andjeles tajmsu i drugim listovima. Mada se ti izveštaji ne pominju u rezoluciji, burna debata je vodjena o Njujork tajmsu koji je republikanac Rik Renzi iz Arizone optužio da nanosi štetu nacionalnoj bezbednosti.

“Navika Njujork tajmsa da objavljuje obaveštajne informacije počinje da ima velike posledice. Kako sami priznaju, procurele su u javnost neke vrlo osetljive državne tajne. Tvrde da kontrateroristički program stvara nove potencijalne teroriste. A nekoliko takvih terorista je već naudilo ovoj zemlji 11. septembra 2001. godine; nekoliko takvih terorista može da nanese ogromu štetu i rani ovu zemlju.”

Demokrate u Predstavničkom domu odgovorile su na te tvrdnje optužujući republikance da debatu forsiraju iz političkih razloga i izrazili kritiku na račun drugih programa Bušove adminsitracije u borbi protiv terorizma, kao što je nadziranje telefonskih razgovora izmedju osoba osumnjičenih za terorističke aktivnosti. Mada republikanska rezolucija pokreće legitimna pitanja o ogrožavanju nacionalne bezbednosti objavljivanjem poverljivih informacija, napadi na medije će vremenom potkopati slobodu štampe, primetila je Džejn Harmen, demokratski zakonodavac iz Kalifornije:

“Ako neki žele da živi u zemlji u kojoj novinari završavaju u zatvoru, predlažem im da se presele na Kubu, u Kinu ili Severnu Koreju gde će se možda osećati bezbednije. Ovom rezlucijom se od Kongresa traži da Bušovoj adminsitraciji da još jedan blanko ček.“

Predsednik Buš je već ranije izjavio da su zakonodavci bili u potpunosti informisani o programu praćenja finansijskih transakcija i da je isti u skladu sa zakonom. Njujork tajms i drugi listovi pak brane svoju odluku o objavljivanju izveštaja o tom programu tvrdnjom da je u interesu javnosti, dok demokrate kažu da o programu ipak nisu bili obavešteni svi kongresmeni.

XS
SM
MD
LG