Linkovi

Pet najboljih filmova o sportu snimljenih u proteklih nekoliko godina


Na petom mesu je romantična komedija Vimbldon. “Avanzujući” od uloga najboljih prijatelja glavnih junaka, Pol Betani je dobio prvu priliku da i sam postane romantični junak, tumačeći lik 157. igrača na ATP listi. Na početku filma, Piter Kolt je izgubio ambiciju a svi misle da je njegova profesionalna karijera na izdisaju. Ali kada na travnatim terenima Vimbldona upozna Lizi Bredberi, ona mu pomaže da ponovo nadje snagu i koncenraciju. U toku dve nedelje turnira, Kolt ima poslednju priliku da pobedi u muškom takmičenju u singlu, a ujedno osvoji i Lizino srce. Vimbldon je snimila kuća Working Title Productions – koja stoji iza filmova “Love Actually” i “Dnevnik Bridžet Džons”. Ovaj film pokazuje šta sve možete da postignete zahvaljujući sportu, ako mu pružite priliku, i zato je Vimbldon na petom mestu naše liste.

Na četvrtom mestu top-liste najboljih “sportskih” filmova je “Gol”. Iako su mnogi uspešni filmovi koristili sport kao pozadinsku priču, umetnost fudbala je u samom središtu ove trilogije. U prvom delu, mladi Meksikanac Santiago sanja o karijeri profesionalnog fudbalera. Medjutim, on živi u siromašnom delu Los Andjelesa i misli da je to puko sanjarenje, sve dok ga, jednog dana, neobičan sled dogadjaja ne dovede na probu za ekipu premijerligaša, engleskog tima Njukasl Junajted.Film je snimljen uz punu saradnju sa FIFA-om, što je jedan od razloga što se u filmu pojavljuju stvarni timovi. U drugom delu pratimo Santiagov život kada ga trejduju u moćni Real Madrid. Male uloge zvezda kao što su Dejvid Bekam i Zinedin Zidan, kao i montaža pravih utakmica Premijer lige sa snimcima glumaca u krupnom kadru dočarava uzbudjenje fudbalske igre, i zato je “Gol” dospeo na četvrto mesto ove liste.

A treća na listi je porodična drama “Miracle”. Kurt Rasel bio je savršeni izbor za tumačenje glavnog junaka, Herba Bruksa, čvrstog i odlučnog trenera američke olimpijske reprezentacije u hokeju koja je trijumfovala na igrama 1980. Zasnovan na istinitoj priči o jednom od najvećih trenutaka u istoriji sporta, “Miracle” je priča o vremenu i mestu kada su se nesuglasice mogle rešavati na sportskom terenu, dok Herb vodi svoj tim ka trijumfu nad naizgled nepobedivom ruskom ekipom. Reditelj Gevin O Konor trudio se da precizno dočara istorijski okvir, i saradjivao je intenzivno sa pravim igračima američkog tima, uključujući najkorisnijeg igrača, golmana Džima Krejga. ‘Miracle’ je inspirativna priča o timu koji je prevazišao svoj sport i ujedinio naciju novim osećanjem nade, i zato se nalazi na trećem mestu.

A pomalo neočekivano, na drugom mestu je komedija sa Benom Stilerom “Dodgeball”. Vins Von glumi Pitera Le Flera, vlasnika oronule teretane na ivici bankrotstva, kome preti da izgubi biznis zbog Stilera, koji glumi Vajta Gudmena, egomanijaka i osnivača lanca modernih Globo Gym. Da bi prikupili sredstva da spasu svoju teretanu “Average Joes”, La Fler i njegovi drugari teretane prijavljuju se za takmičenje u dodžbolu gde se suočavaju sa zastrašujućim timom Globo Gym-a, u kome su vrhunski sportisti. Dodžbol je godinama bio deo nastave fiskulture u američkim školama, a njegova kompetitivna priroda nedavno je postala popularna i medju starijim generacijama, i zato je zauzeo drugo mesto Sinemanija liste najboljih novijih filmova o sportu.

A na prvom mestu naše liste je film za čitavu porodicu - britanska komedija “Bend It Like Beckham”. Priča o potrebi da nekad “zaobidjete” pravila da biste postigli cilj, “Bend it Like Beckham” bavi se svetom ženskog fudbala od neobaveznog šutiranja u parku do slobodnih udaraca u finalu. Parminder Nagra glumi Džes, indijsku tinejdžerku koja sanja o tome da igra fudbal kao njen idol – Dejvid Bekam. Ali njena tradicionalno nastrojena porodica radije bi je videla u nevestinskoj odori nego - u kopačkama. Kira Najtli glumi Džuls, Džesinu najbolju drugaricu koja sanja o tome da zaigra fudbal u američkoj ženskoj ligi. Dejvid Bekam je izabran da bude uzor devojaka ne samo zato što je jedan od najboljih igrača sveta već i zato što je promenio predrasude o tome kako treba da izgleda i ponaša se jedan fudbaler. Devojke slede svoje snove uprkos pritisku sredine i zato je “Bend It Like Beckham” po mišljenju ekipe Sinemanije najbolji sportski film novije proizvodnje!

XS
SM
MD
LG