Linkovi

Predsednik Srbije Boris Tadić u prvoj zvaničnoj poseti nezavisnoj Crnoj Gori


Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće sjutra u prvoj zvaničnoj posjeti nezavisnoj Crnoj Gori gdje će razgovarati sa crnogorskim zvaničnicima. Tadića će primiti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović.

Vujanovićev kabinet je saopštio da će razgovor, kao i prethodni, afirmisati prijateljske odnose Crne Gore i Srbije. Susret će biti i u funkciji nastavka dobrosusjedske saradnje, u interesu svih građana i ekonomija dvije države, ali i doprinosa stabilnim regionalnim odnosima, kaže se u saopštenju. Srbija i Crna Gora treba da budu primjer dobrih međudržavnih odnosa kojima će se afirmisati ono što je dobrobit za ekonomiju i građane dvije države, rekao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

"Siguran sam da ćemo nastaviti razgovore o potrebi saradnje vojske i diplomatije dvije države, zašto postoje optimalni uslovi i raspoloženje", kazao je Vujanović.

On je rekao da je podjela vojne imovine utvrđena ustanovljavanjem teritorijalnog principa u Ustavnoj povleji bivše Državne zajednice. Vujanović kaže da su Crna Gora i Srbija, u koordiniranoj aktivnosti dvije vojske dogovorili kadrovska pitanja, uz poštovanje želje za prekomandom iz jedne u drugu državu. Vujanović je najavio brzu profesionalizaciju vojske u Crnoj Gori. "Broj zaposlenih u vojsci biće primjeren NATO standardima i potrebi brzog pridruženja vojske Crne Gore Partnerstvu za mir. On smatra da novi Ustav Crne treba da se donese sa širokom podrškom, konsenzusom parlamentarnih stranaka.

XS
SM
MD
LG