Linkovi

U nastavku operacija u južnoj pokrajini Kandahar ubijene na desetine ekstremista


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_afghanistan_helicopter_operation_24jun06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Koalicione snage predvodjene Sjedinjenim Državama nastavljaju obimne operacije protiv pobunjenika u četiri južne avganistanske pokrajine. Prema saopštenju koalicione komande, u teškim borbama ubijeno je oko 85 ekstremista.

Američki funkcioneri kažu da su se avganistanske i koalicione snage kasno sinoć sukobile sa tridesetak ekstremista u južnoj pokrajini Kandahar. Prema njihovim rečima, tokom tročasovne bitke ubijeno je 25 pobunjenika. U danas objavljenom saopštenju koalicionih snaga kaže se da je jedan broj pobunjenika uspeo da pobegne u obližnja sela, koristeći avganistanske civile kao štitove. Koalicione snage su juče saopštile da su, tokom teških borbi u obližnjoj pokrajini Uruzgan, pobile oko 40 ekstremista. Poručnik Tamara Lorens je predstavnica američkih oružanih snaga:

”Avganistanske i koalicione snage vodile su borbu lakim naoružanjem sa više od 40 ekstremista, pošto je neprijatelj otvorio vatru iz skrovišta u jednom voćnjaku i iz obližnjih kuća, nedaleko od sela Mirabad.“

U okviru najveće antipobunjeničke operacije u poslednje više od četiri godine, preko 10 hiljada avganistanskih i koalicionih vojnika pročešljava područje južnog Avganistana. Ofanzivi je prethodio nagli uspon pobunjeničkih aktivnosti u južnom i istočnom Avganistanu, što je podstaklo raširenu zabrinutost da centralna vlada, koju podržavaju Sjedinjene Države, možda gubi bitku protiv pristalica svrgnutog talibanskog režima. Lokalni funkcioneri širom južnog Avganistana kažu da talibanska milicija stiče sve veću podršku i snagu, preuzimanjem kontrole nad izolovanim selima i pridobijanjem stotina novih regruta.

XS
SM
MD
LG