Linkovi

Pripadnici američkih vojnih snaga položili zakletvu i prihvatili američko državljanstvo


150 pripadnika američkih vojnih snaga dobilo je američko državljanstvo na svečanosti održanoj na američkom nosaču aviona USS Džordž Vašington, u bazi Norfolk, u državi Virdžiniji.

Novi Amerikanci su poreklom iz pedeset zemalja: od Albanije do Ekvadora od Makedonije do Nepala, od Etiopije do Ukrajine. Direktor Američke službe za državaljanstvo i imigraciju Emilio Gonzales predsedavao je ceremonijom polaganja zakletve i čestitao grupi od 150 vojnika, marinaca i vazduhoplovaca. Gonzales, koji je i sam imigrant i bivši vojnik, predao je dokumenta o državljanstvu novim gradjanima Sjedinjenih Država. Mnogi od njih su se nedavno vratili iz misije na Bliskom istoku.

”Imigranti jačaju naš nacionalni milje i definišu našu naciju.

Jedan od njih, Viktor Nagorni, rodjen je u Ukrajini. On radi kao avio-mehaničar i san mu je da postane vojni pilot.

”Rešio sam da se priključim američkoj mornarici jer sam živeo u Njujorku tokom napada 11 septembra, koji su me zbilja teško pogodili. Ovo je veliki dan za mene i čekao sam na njega dugo vreme. Ovo će mi pomoći da postignem svoje ciljeve i uspem u životu.“

Nagorni kaže da je veliki broj imigranata došao u Ameriku tokom revolucionarnog doba te mnogi sadašnji politički i vojni lideri vode poreklo iz drugih zemalja. Bivši državni sekretar, general Kolin Pauel sin je imigranata sa Jamajke. Piter Pejs, sadašnji načelnik združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Država, sin je italijanskih imigranata. Predsednik Buš je pozdravio nove američke državljane putem video linka:

”Sjedinjene Države danas nisu samo vaš dom već i vaša domovina.“

Kapetan Geri Vajt, komandant nosača aviona USS Džordž Vašington, kaže da su ovi pripadnici oružanih snaga već stekli pravo da sebe zovu Amerikancima.

”Mogli bi da vas zovu Amerikancima irskog, meksičkog, italijanskog, afričkog ili japanskog porekla. Od danas ste za mene jednostavno Amerikanci.“

Vasil Menčev je došao u Ameriku pre deset godina iz Makedonije i sada je vodnik u američkoj mornarici. Tokom poslednjih pet godina služio je na Kosovu i u Iraku.

“U prva tri meseca u Iraku bilo me je strah svaki dan. Zatim je taj strah nestao i jednostavno sam obavljao svoj posao“.

Njegova supruga i sin su rodjeni u Sjedinjenim Državama. Džuli Menčev kaže da je san njenog muža danas konačno postao stvarnost:

”Ovo mom sinu pruža bolju budućnost u Americi. Mom mužu je bilo vrlo važno da postane Amerikanac. Baš kao što je želeo da postane vojnik. Postigao je svoj životni cilj. Šta god da želi da učini mi ga podržavamo i pratimo.“

Trenutno 40 hiljada stranaca ulaže neverovatne žrtve za svoju usvojenu domovinu služeći u vojsci. Viktor Nagorni i Vasil Menčev su medju 25 hiljada američkih vojnika koji su od terorističkih napada 11. septembra 2001. do danas postali američki državljani.

XS
SM
MD
LG