Linkovi

Formiran novi Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava


Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan pozvao je novi Savet UN za ljudska prava da raskine sa praksom iz prošlosti i da postane snažan glas u borbi za zaštitu i prava žrtava nepravde. Anan je to izjavio na otvaranju konstitutivne sednice Saveta koji je formiran nakon što je, zbog neefikasnosti, rasformirano prethodno telo Ujedinjenih Nacija čija je dužnost bila da štiti ljudska prava.

Predsedavajući generalne supštine UN Jan Eliason, jedan od vodećih zagovornika novog Saveta za ljudska prava, nazvao je osnivanje Saveta istorijskom prilikom i novim poglavljem u radu UN na zaštiti ljudskih pravaa.

«U danima i sedmicama koje su pred nama, svet će veoma pažljivo pratiti i kontrolisati rad Saveta i njegovu predanost principima ustanovljenim Univerzalnom deklaracijom. Danas, svet je iza vas, novih članica, podržava vas i poziva da ispunite tu predanost», poručio je Eliason.

Generalni sekretar Kofi Anan je u svom obraćanju upozorio da Savet mora jasno da raskrsti sa lošom praksom iz prošlosti, ukoliko želi da ispuni očekivanja međunarodne zajednice.

»Ne dozvolite Savetu da bude uhvaćen u politička prepucavanja ili sitne manevre. Mislite uvek o onima čija prava su uskraćena, bilo da su ona gradjanska i politička ili ekonomska, socijalna i kulturna, bilo da su ljudi nezadovoljni zbog brutalnog tretmana samovoljnih vladara ili zbog ignorisanja, gladi i bolesti», poručio je Anan.

Savet za ljudska prava Ujedinjenih Nacija zamenio je pedesetročlanu diskreditovanu Komisiju za ljudska prava, koja je dozvoljavala nekim od država koje su brutalno kršile ljudska prava da budu u njenom članstvu i diskutuju o drugima. Poslednjih godina, članovi Komisije bili su Sudan, Libija, Zimbabve i Kuba. U novi četrdesetsedmočlani savet izabrano je nekoliko zemalja sa prethodno pažljivo proverenim podacima o stanju ljudskih prava kao što su Kuba, Saudijska Arabija, Rusija i Kina. Medjutim, ostale problematične zemlje - ili nisu dobile mesto u savetu ili se nisu ni kandidovale.

XS
SM
MD
LG