Linkovi

Danas vam predstavljamo top listu pet najboljih “ženskih filmova”


Sleng čik flik u početku je bio pežorativni termin za filmove namenjene pretežno ženama, fokusirane na osećanja i medjuljudske odnose.

Mnoge romantične komedije kao i kostimirani filmovi sa ljubavnom tematikom dobili su etiketu “ženskog filma”. Mnogi se, medjutim, protive toj oznaci jer podsećaju da filmovi namenjeni muškoj publici, na primer akcioni filmovi, nikada nisu dobijali podrugljive nazive. U svakom slučaju – kao što ćemo vdeti na našoj listi - “chick flick” - ne mora da isključuje umetnički kvalitet, a često ti filmovi postižu veliki uspeh na bioskopskim blagajnama.

Na petom mestu je film ‘Pre sumraka’. Itan Hok i Džuli Delpi ponovo su se sreli u nastavku filma “Pre svitanja” a kritičari hvale oba filma kao nekonvencionalnu ljubavnu priču. Devet godina ranije, likovi koje tumače Hok i Delpi slučajno su se sreli u jednom vozu i proveli zajedno noć u Beču. Rastali su se pred svitanje a sada im se putevi ponovo ukrštaju u Parizu gde dobijaju priliku da saznaju kako je njihova veza mogla da izgleda. Kada se iznenada opet sretnu, ona živi u Parizu a on u Njujorku. On putuje kući iste večeri i zato odlučuju da iskoriste svaki trenutak da nadoknade propušteno. Tada shvataju da je njihova veza ništa manje živa ili stvarna nego što je bila pre 9 godina. Pun interesantnog dijaloga, “Pre sumraka” je pametna, iskrena romansa koja razmatra staro pitanje – šta ako dobijete drugu šansu sa nekim ko vam je jednom umakao? Zato je ovaj film zauzeo peto mesto naše liste.


Na četvrtom mestu liste najboljih “ženskih” filmova je ostvarenje “Božanstvene tajne sestrinstva Ya-Ya”. Ako mislite da Holivud jedva čeka priliku da bestseler roman pretvori u film – grešite. U slučaju “Božanstvenih tajni sestrinstva Ya-Ya” bili su potrebni vatreno zalaganje jednog producenta i mala grupa neustrašivih žena da se na filmsko platno prenese kultni roman iz 1997. godine o prijateljstvu četiri ekscentrične žene sa američkog juga. Budući da je priča imala sva obeležja pežorativnog termina “chick flick”, iako žene čine pola svetske populacije Holivud i dalje nije bio uveren da ženski film može da donese profit. ‘Božanstvene tajne sestrinstva Ya-Ya” razmatra kompleksne veze i odnose koje gradimo sa našim prijateljima i porodicom, i zato se nalazi na četvrtom mestu.


A na trećem mestu je romantična komedija “Šifra: volim pse”. Prvi sastanci nikad nisu laki, a večna potraga za srodnom dušom oduvek je mešavina poniženja, nerviranja i malo čiste sreće koja zadesi samo odabrane. Zasnovan na bestseler romanu Kler Kuk, film je priča o nedavno razvedenoj ženi, koju glumi Dajan Lejn, koja ulazi u svet ličnih oglasa i sastanaka na slepo. Na kraju, ona naleće na još jednog nevoljnog romantika – Džona Kjuzaka – koji bi mogao da bude “onaj pravi”. ‘Šifra: volim pse” prati komično, burno ali na kraju zadovoljavajuće putovanje jedne žene koja oprezno ponovo otkriva romansu i uči da veruje svojim instinktima. Bilo je to treće mesto Sinemanija liste najboljih ženskih filmova.


Na drugom mestu je film koji su osim ženske publike cenili i kritičari – “Sati”. Kombinujući veoma različite živote tri žene, tri ere i tri priče, film “Sati” sadrži moćnu intelektualnu poruku koja razmatra granice izmedju ljubavi, sreće i smrti. ‘Sati”, film zasnovan na romanu Majkla Kaningema koji je osvoji Pulicerovu nagradu, prati jedan dan u životu tri žene koje povezuje roman Virdžinije Vulf – “Gospodja Dalovej”. Sa vrhunskom glumačkom podelom, predvodjenom Meril Strip, Džulijen Mur i Nikol Kidman, film je bio miljenik kritike a Nikol Kidman doneo Oskara za glavnu žensku ulogu. U središtu ovog potresnog filma je trio uglednih glumica koje blistaju na filmskom platnu i zato je film “Sati” dospeo na drugo mesto.


A kao što ste možda i pogodili, na prvom mestu je sinonim za “ženski film” – “Dnevnik Bridžet Džons”. Da li neudata žena starija od 30 godina, koja previše puši, previše pije i ima običaj da kaže sve što joj padne na pamet može da nadje svoje mesto pod suncem ... i svog muškarca? Bridžit Džons, koju glumi Rene Zelveger, je prosečna žena koja se bori sa svojim godinama, kilažom, poslom, nedostatkom ljubavi i svojim brojnim nesavršenostima. Film je postigao takav uspeh da je dobio i nastavak – Bridžet Džons na ivici razuma, u kome je naša heroina ne samo zaljubljena, nego i ponovo razapeta izmedju potencijalnog kandidata za brak Marka Darsija i seksi ali bezosećajnog Denijela Klivera.. Originalni “Dnevnik Bridžit Džons” osvojio je publiku širom sveta, i zaradio više od 280 miliona dolara što ga čini jednim od najvećih uspeha britanske kinematografije, postao je primer “ženskog filma” u najsimpatičnijem smislu te reči, i zato mu pripada prvo mesto na našoj top-listi.


XS
SM
MD
LG