Linkovi

Znatan procent američkih žena plaši se procesa kupovanja automobila


Novi izveštaj vodećeg kreditora kupovine automobila, pokazuje da se znatan procent američkih žena plaši procesa kupovanja. Naravno, to je podatak koji auto industrija stalno mora da ima u vidu.

Svetska automobilska industrija proizvede svake godine oko 64 miliona novih vozila. Ali bez obzira na to što su potencijalni vlasnici automobila žene isto koliko i muškarci, glavninu prodaje novih ili polovnih vozila će obaviti muškarci.

«J bez muža nikada ne bih otišla u prodavnicu automobila», kaže potencijalna mušterija.

Prema podacima banke «Kepital uan», koja daje najviše kredita za automobile, 77 odsto žena se slaže sa njom. Rona Liktenberg, autor poslovnog vodiča «Biraj kao žensko», kaže da prodavci automobila moraju da se prilagode, jer žene kupuju drugačije.

«Istraživanje mentaliteta, koje se bavi prosečnim razlikama između žena i muškaraca, pokazuje da su žene orijentisane prema srodnosti. Mi vodimo računa o ljudima isto koliko i o poslu. Zbog toga nam je teže da tražimo ono što nam treba», kaže ona.

Neke od žena tvrde da nije lako da dođu do onoga što žele, ako im je za to potrebna muška pomoć. Kejti Braun tvrdi da jedan prodavac nije hteo ni da je pogleda.

«Iznervirala sam se i počela da vičem. Tek sam onda privukla izvesnu pažnju. A ja sam bila ta koja kupuje auto», kaže ona.

Frida Lokhart objašnjava da je obraćanje pažnje na želje mušterija bilo ključno u njenom poslu. Ona je vlasnica prodavnice automobila u Floridi, jedne od svega nekoliko u celim Sjedinjenim Državama koje su vlasništvo žena i koje vode žene.

«Moja filozofija je da mušterija mora da bude zadovoljna. Prodavci su na drugom mestu, a profit na trećem. Ako se držite toga, neprekidno ćete imati posao i svi će da znaju za vas», kaže ona, dok Kejti Braun dodaje da u principu zna šta hoće i to i traži, ali – kako kaže – «ako nisam zadovoljna, otići ću u drugu radnju».

Najdžel Vornkok, predstavnik Udruženja proizvođača i prodavaca automobila, kaže da auto industrija prati ove promene.

«Znamo da treba da idemo dalje i gledamo u budućnost. Iskreno rečeno, da nismo vodili računa o broju žena koje zapošljavamo i o potrebama i željama žena kada uđu u prodavnicu automobila, cela industrija bi se našla u velikoj nevolji», kaže Vornkok.

Muški ili ženski, stručnjaci za kupovanje automobila savetuju mušterijama da što više saznaju o cenama vozila i mogućnostima kreditiranja. Naglašavaju da je za pozitivno kupovno iskustvo ključno zadržavanje kontrole.


XS
SM
MD
LG