Linkovi

Evropa traži nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku


Izraelski i francuski lideri razgovarali su u Parizu o kontroverznim planovima povlačenja izraelskih snaga sa Zapadne obale i drugim pitanjima. U izveštaju dopisnice Glasa Amerike iz Pariza, Lise Brajant, navodi se da je glavna poruka koju šalju Evorpljani da se mirovni pregovori nastave.

Poseta premijera Ehuda Olmerta Parizu je prva njegova prva poseta Francuskoj otkako je stupio na dužnost. On na evropskoj turneji nastoji da pridobije vlade da podrže izraelski plan povlačenja snaga sa velikog dela Zapadne obale - čak i u slučaju da Izrael ne postigne mirovni sporazum sa Palestincima.

Olmert je zatražio sličnu podršku i od britanskog premijera Tonija Blera tokom razgovora u Londonu ranije ove nedelje. Medjutim, Bler je naglasio potrebu za pregovorima sa Palestincima, a ne unilateralnim povlačenjem. Tokom današnje konferencije za štampu u Parizu, Širak se slično izjasnio.

Stojeći pored Olmerta u Jelisejskoj predsedničkoj palati, predsednik Širak je rekao da je od suštinske važnosti obnova mira na Blsikom istoku. Mir, rekao je on, znači da će postojati dve države - izraelska i palestinska - jedna pored druge. Da bi se postigao taj cilj potrebno je nastaviti pregovore dve strane.

Čak je i Olmert izrazio podršku planu o dve države, ali je ponovio da je potrebno ispuniti izvesne uslove da bi pregovori mogli da se nastave. Neki od tih uslova su i da od Hamasa dominirana palestinska uprava prizna Izrael, odbaci nasilje i prihvati ranije mirovne sporazume.

Hamas još nije prihvatio te uslove, a Evropska unija i SAD zamrzle su milione dolara pomoći dok se to ne sprovede u delo.

Olmertova poseta Francuskoj obuhvatila je i otvaranje novog spomenika žrtvama holokausta u Parizu. Odnosi Francuske i Izraela u prošlosti nisu bili najbolji, pošto se smatralo da je Francuska bila pristrasna prema Palestincima. Anti semitski napadi u Francuskoj stvorili su napetosti u bilateralnim odnosima.

XS
SM
MD
LG