Linkovi

Danas vam predstavljamo animirano ostvarenje «Cars»


Mladi i talentovani trkački automobil shvata šta je važno u životu kada se nađe u malom gradu. To je ukratko tema novog animiranog ostvarenja studija «pixar», koji iza sebe ima nekoliko porodičnih hitova, kao što su «TOY STORY», «MONSTERS, INCORPORATED» i «FINDING NEMO».

Lajtning Mekvin (Lightning McQueen) je toliko nagao i nadmen da je na ivici da bude bezobziran. Međutim, ovaj nepromišljeni mladunac je nova zvezda trka «Piston kupa».

Lajtning gnoriše savete veterana, koji ga upozoravaju da ne može da uspe bez timskog rada i lojanosti. Međutim, novajlija neće naučiti lekciju sve dok se ne izgubi u prašnjavom gradiću na čuvenoj staroj Ruti 66, autoputu koji je išao kroz srce američkog zapada, pre nego što su ga zamenili novi super autoputevi, na kojima se vozi većim brzinama.

Taj gradić, njegovi motorizovani stanovnici i fatastičan pejzaž oživljava zahvaljujući savršeno realističnoj kompjuterskoj animaciji, sa mnogo više detalja nego u prethodnim hitovima studija «Pixar». Džon Lesiter, kreativni direktor «Pixara», preuzeo je na sebe da režira film, prvi put posle projakta «TOY STORY».

«Obavili smo istraživanje putujući Rutom 66, a kada sam video te stare gradiće, slika je bukvalno vredela hiljadu reči. Mogli ste da zaključite da su oni nekad bili vrlo živi, ali odavno su napravljene zaobilaznice i niko više ne prolazi kroz kraj, koji karakterišu starih znakovi, izbledela farba, pukotine u trotoaru, visoka trava i prašina na sve strane. Sve te stvari same na licu mest govore dovoljno»

Posvećivanje pažnje detaljima je ono što je privuklo i dobitnika Oskara i velikog ljubitelja auto trka, Pola Njumena. On je pozajmio glas starom sudiji u gradiću Radijator Springs, Doku Hadsonu.

«Pristao sam zato što sam znao da će biti dobro, zato što je Lesiter radio na tome u «Pixaru». To je bio glavni razlog, a činjenica da se radi o trkama je bio bonus»

Među stanovnicima Radijator Springsa su i Mejter, ostareli «pauk», kome se može verovati i kome je glas pozajmio komičar Den Vitni. Sali Karera je mali sportski Porše, kome je glas pozajmila Boni Hant, , a nekoliko uloga povereno je pravi vozačima trkačkih automobila, kao što su Ričard Peti ili Derel Voltrip. Poruka filma je jednostavna: u životu, samo putovanje je nagrada … To je nešto što je reditelj Džon Lesiter shvatio te pre nekoliko godina kada je sa suprugom i pet sinova krenuo na kros-kantri putovanje.

«Svi su mislili da ćemo se posvađati na krv i nož, a dogodilo se upravo suprotno. Postali smo toliko bliski kao porodica, bilo je zaista posebno. Kad smo se vratili rekao sam sebi da želim da ovaj film bude o tome što sam upravo shvatio – da je putovanje u životu – nagrada».

Da ne zaboravimo, glavnom liku u filmu «CARS», Lajtningu Mekvinu glas je pozajmio Oven Vilson.


XS
SM
MD
LG