Linkovi

Skorašnji izlazak iz zatvora lidera Džemaa islamije izaziva zabrinutosti


Osudjeni duhovni vodja indonežanske ekstremističke grupe Džemaa islamija, Abu Bakar Bašir, uskoro izlazi iz zatvora. Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da će to predstavljati pogrešnu poruku za teroriste.

Indonežanski muslimanski sveštenik Abu Bakar Bašir biće pušten iz zatvora kroz nekoliko dana, po izdržavanju kazne za umešanost u bombaške napade na Baliju, 2002. godine, u kojima je poginulo više od 200 ljudi. Zapadne zemlje smatraju Bašira duhovnim vodjom Džemaa islamije, regionalne ekstremističke organizacije povezane sa Al-kaidom. Zapadne zemlje i zemlje jugozapadne Azije okrivljuju Džemaa islamiju za napade na Baliju i niz drugih terorističkih napada u tom regionu. Bašir demantuje da je kršio zakon i tvrdi da Džemaa islamija ne postoji. Medjutim, stručnjak za terorističke grupe u jugoistočnoj i južnoj Aziji, Rohan Gunaratna, iz Instituta za odbrambene i strateške studije u Singapuru, kaže da će oslobadjanje Bašira verovatno podstaći teroriste na nove akcije:

”Bašir je takodje lider grupe Mudžahedinski savet, iz Indonezije, koja okuplja sve druge džihadističke grupe u toj zemlji. On će ih mobilizovati i politizovati. On uživa ugled jer je bio u zatvoru i patio. Zato će mu se pridružiti i saradjivati sa njim. On bi trebalo da zauvek ostane u zatvoru.“

Indonežanski sud osudio je Bašira prošle godine na 30 meseci zatvora, ali mu je kazna umanjena za vreme provedeno u istražnom zatvoru, dok mu je drugi deo kazne oprošten tokom prošlogodišnje proslave 60. godišnjice nezavisnosti Indonezije.

XS
SM
MD
LG