Linkovi

Zlatko Lagumdžija: Dodik je neprihvatljiv koalicioni partner za SDP


«Milorad Dodik je potpuno neprihvatljiv koalicioni partner za SDP, a priča o odvajanju RS – secesionistička «igrica» osudjena na propast , ocenio je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija, u toku posete Vašingtonu.

Lagumdžija: Ja sam jasno rekao da poslednje izjave Milorada Dodika njega čine potpuno neprihvatljivim koalicionim partnerom za SDP u bilo kojim uslovima, neki su me čudno gledali ali moje obrazloženje na kraju im je bilo jasno, i vrlo sam jsno rekao da će SDP posle izbora ući u koaliciju ne sa ovom ili onom političkom partijom, nego na osnovu svog programa, jasno omedjenog programa koji smo usvojili pre nekoliko dana i koji sam izložio ovde. Želimo da na tom programu saradjujemo sa onim političkim strankama koje su spremne da pre svega dalje jačaju državnost BIH, nastave sa ustavnim reformama, okrenu se ekonomskim i socijalnim problemima, da napravimo iskorake pre svega u reformi policije i odbrane, ubrzamo evropski put, da napravimo radikalnu promenu poreskog sistema, sistema socijalnih davanja zdravstva, moraju se pokrenuti neki javni radovi, privatizacija mora biti u funkciji većeg zapošljavanja a ne dobijanja većih para za državu, ili još gore za pojedince. Dakle izložio sam taj program koji je ovde naišao na dobar prijem ali sam ukazao još jednom na svoju zabrinutost zbog ovakvog Dodikovog ponašanja, i da ni na koji način ni on niti bilo ko može računati na podršku SDP-a, saradnju na bilo kakvim secesionističkim igricama, prvo zato što ne želim da gubim vreme na takvim stvarima jer te igrice su unapred osudjene na propast, a drugo zato što takvim ljudima koji se tako igraju treba jasno reći – stanite, s nama ovde to ne možete raditi.

Glas Amerike: Kako komentarišete posetu srpskog premijera Koštunice Banja Luci u cilju jačanja dobrih odnosa u regionu?

Zlatko Lagumdžija: Ma, nije problem da jačaju odnosi bilo kojih delova sveta. Medjutim, bojim se da Koštunicina priča, uključivanje u priču o referendumu, secesiji Republike Srpske, je nešto što ja poručujem i Koštunici i njegovim sagovornicima – manite se te priče, imate pametnija posla, od te priče nema ništa.

Glas Amerike: Koja je budućnost ustavnih promena u BIH?

Zlatko Lagumdžija: Mislim da, ukoliko se promeni politička scena BiH, u šta ja verujem, mi uz pomoć prijatelja koje imamo, ovde u Vašingtonu pre svega, i medju Republikancima i Demokratama, u Kongresu, Stejt Departmentu, Savetu za nacionalnu bezbednost, tink-tenkovima koji se bave BiH, da možemo na onoga što smo uradili do sada krenuti napred dalje i ubrzati ustavne promene, ovo izgubljeno vreme od 6-7 meseci nekako nadoknaditi tako što ćemo drugu fazu inkorporirati odmah na bazi ovog paketa što je moguće brže. Nažalost, mislim da ukoliko bi pobedile snage koje su bile protiv ustavnih promena i ako bi one imale značajnu podršku, one bi lako našle neke od onih koji su sada bili za promene, jer ima puno ljudi medju onima koji su bili za promene koji su u stvari bili u tome verujući da ne postoji većina za usvajanje reformi, ali nisu hteli da budu krivci što je to propalo. Ali ako se oni ohrabre, ako Milorad Dodik nastavi da «hrani» Harisa Silajdžića, ako Haris Silajdžić nastavi da ovako koordinirano radi sa Dodikom, ako nastave da se na jedna potpuno neprirodan način podržavaju - jer je u poslednje vreme Dodik najbolji agitator za Silajdžića i obrnuto – dakle ako se to nastavi bojim se da ustavne promene nećemo doživeti narednih 5 godina, što znači da ćemo biti osudjeni na dejtonske okove bar do neke nove dekade. Ja ne verujem da je to moguće, verujem da će se demokratske snage urazumiti, i da će demokrate pobediti u BIH.


XS
SM
MD
LG