Linkovi

Vlada Letonije 13. juna priznaje Crnu Goru kao samostalnu državu


Nakon što je Island priznao nezavisnost Crne Gore, najavljeno je da će poslije sjednice Savjeta ministara Evropske unije 13. juna Crnu Goru priznati Letonija, Mađarska i Slovenija.

Vlada Letonije donijela je odluku da 13. juna prizna Crnu Goru kao samostalnu državu, dok je mađarska takvu odluku donijela juče. Skupština Slovenije bi predlog Vlade da ta zemlja prizna Crnu Goru trebalo da potvrdi do utorka.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije u ponedjeljak će na svom sastanku u Luksemburgu dnijeti političku odluku o priznanju Crne Gore, a onda će države članice pojedinačno priznati nezavisnost te države, saznaje se u Podgorici iz evropskih diplomatskih izvora.

I Hrvatska će priznati Crnu Goru vjerovatno naredne sedmice nakon što je rezultat referenduma službeno potvrđen, a Evropska Unija najavila da će priznati novu državu.

Crna Gora je pozvana da se pridruži zajednici malih država Evrope. Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić dobio je poziv od predsjednika parlamenta Monaka Stefana Valerija da učestvuje na konferenciji predsjednika skupština malih evropskih država, koja će biti održana u San Marinu početkom 2007. godine.

A na 67. Plenarnoj sjednici Venecijanske komisije Savjeta Evrope ocijenjeno je da je Crna Gora »čudo neviđeno« za Balkan, sudeći po demokratski sprovedenom referendumu. Na istom skupu rečeno je da su prigovori opozicije nekredibilni i suprotni svim evropskim standardima, javljaju crnogorski mediji.
Za to vrijeme, Srpska narodna stranka pozvala je Socijalističku narodnu partiju da prihvati ponudu o formiranju Srpske liste za predstojeće izbore u Crnoj Gori.

Portparol SNS-a Dobrilo Dedeić rekao je kako vjeruje da će rukovodstvo SNP-a priznati da im je, kao i SNS-u i Narodnoj stranci, srpski narod u Crnoj Gori jedinstven i najveći zajednički sadržalac.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović imenovao je dosadašnjeg komandanta Podgoričkog korpusa, Jovana Lakčevića za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Komandant Mornarice Dragan Samardžić obavljaće dužnost zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

XS
SM
MD
LG