Linkovi

Zastava Srbije od danas se vijori ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku


Na 42. jarbolu, pred zgradom Ujedinjenih nacija u Njujorku – od jutros se vijori zastava Republike Srbije. Ceremoniji na Ist Riveru prisustvovao je predsednik Srbije, Boris Tadić.

Istorija verovatno neće zaboraviti ni Daliborku Milinčić, službenicu UN, rodom iz Bijeljine, kojoj je pripala čast da podigne zastavu.
Podizanjem zastave države Srbije i simbolično je – unutar Svetske organizacije prestala da postoji državna zajednica Srbije i Crne Gore. Njen međunarodno-pravni subjektivitet, uključujući i dokumente poput rezolucije 1244 o Kosovu – nasledila je Srbija.

“Ponovo posle demokratskih promena podižemo zastavu Srbije i to je veoma vazan trenutak, imajući u vidu da nas u poslednjoj deceniji prošlog veka ovde nije bilo, a da je bivša Jugoslavija, u koju je svojevremeno ugrađen kontinuitet kraljevine Srbije – jedan od osnivača Svetske organizacije, bivša članica Saveta bezbednosti i – 1978. godine – predsedavajući Generalne skupštine UN”, rekao je Boris Tadić, neposredno pošto je zastava državne zajednice i u prostorijama unutar zgrade Svetske organizacije zamenjena državnom zastavom Srbije.

Predsednik Tadić sastao se juče sa generalnim sekretarom UN, Kofijem Ananom.

XS
SM
MD
LG