Linkovi

Prva proba robotske telehirurgije


Čitave ove nedelje jedan tim američkih hirurga sprovodiće probu nove vrste robotske hirurške intervencije sa daljinskim upravljanjem. U okviru tog eksperimenta, hirurg će najpre sedeti na jednoj lokaciji za komandama specijalnog robotskog uredjaja, nazvanog danas popularnim imenom da Vinči, udaljenog osam kilometara, uz čiju pomoć će obaviti simuliranu operaciju na specijalnoj lutki za hirurške vežbe. Komande i video slika operacije na veštačkom pacijentu biće prenošeni putem interneta.

U drugoj fazi eksperimenta, hirurg će se nalaziti u Sijetlu, u državi Vašington, dok će robotska konzola i veštački pacijent biti u dolini Simi, u Kaliforniji. Interesantno je da će komande i video signali putovati ne preko satelita već preko bespilotne relejne letelice, koja će kružiti iznad mesta operacije.

Pouzdan prenos signala bez ikakvog zakašnjenja od kritične je važnosti za telehirurgiju, a poznato je da su satelitske veze ponekad podložne smetnjama. Zahvaljujući bespilotnoj letelici, putanja koju prelazi signal znatno se skraćuje. Tokom čitavog eksperimenta tim stručnjaka procenjivaće kvalitet signala i uticaj atmosferskih prilika.

Ovakva robotska telehirurgija moći će da se primenjuje kako na ratištima tako i za obavljanje operacija ne teško pristupačnim mestima, pa čak i u svemiru. Robotski hirurski sistem da Vinči već se nekoliko godina koristi, posebno za operacije tehnikom zvanom laparoskopija. Tom tehnikom u telo pacijenta se kroz male proreze ubacuju sonde kao i minijaturna kamera, a hirurg pomoću ručnih komandi obavlja operaciju sedeći za video ekranom.

XS
SM
MD
LG