Linkovi

NASA: Ove godine planiramo da razmotrimo šta ćemo učiniti kad se nađemo na Mesecu


Dok se SAD pripremaju da do 2020. vrate čoveka na Mesec, američka Agencija za istraživanje svemira, NASA, planira šta će da radi kada se to ostvari. Nadležni za istraživanje svemira moraju da uspostave prioritete da bi ostvarili taj cilj i istovremeno sprovode programe svemirskog šatla i svemirske stanice.

NASA je prošle godine obelodanila plan za građenje raketnih brodova koji će krajem iduće decenije da prevoze ljude i teret do Meseca. Skot Horovic, bivši astronaut i funkcioner te agencije zadužen za program istraživanja Meseca, kaže da se ovogodišnje aktivnosti zasivaju na tom planu.

”Prošle godine smo obavili istraživanje sistemske arhitektonike - odnosno, kako ćemo da stignemo tamo? Ove godine planiramo da razmotrimo šta ćemo učiniti kad se nađemo na Mesecu?“

Odgovori na ta pitanja će odrediti kakve će vrste letelica Sjedinjene Države da naprave za pristajanje na Mesec i gde će sa njima da krenu. Horovic kaže da je NASA upravo počela saradnju sa industrijom i naučnicima od kojih očekuje ideje. Za razliku od toga, daleko više se napredovalo u izgradnji svemirskog broda koji će prebaciti ljude do Meseca. NASA planira da do avgusta ili septembra izabere glavnog izvođača tog dela projekta. Ceo program je rezultat nove svemirske politike predsednika Buša, objavljene 2004, sa ciljem da se ljudska bića vrate na Mesec do 2020. godine, što bi bio prvi korak u okviru istraživačkog programa koji bi na posletku prebacio ljudsku posadu na Mars. Direktor NASA-e, Majkl Grifin, nadao se da će do 2012. imati novu letelicu s posaom, naslednicu svemirskog šatla, koja bi mogla da posluži i za obilaske svemirske stanice, popravke svemirskog teleskopa, kao i za misije na Mesecu. Međutim, budžetski problemi su ga primorali da pomeri taj rok za dve godine.

”Kda je reč o datumima lansiranja i testiranja letelice, oni naravno zavise od finansijske situacije.“

Grifin je prebacio više od milijardu i po dolara iz fonda za proizvodnju letelice, da bi nadoknadio deo manjka u budžetu od četiri miljarde dolara za šatl i svemirsku stanicu. Taj manjak je otkrio prošle godine, ubrzo pošto je postao direktor NASA-a.

”Manjak sredstava je doveo do pomeranja datuma lansiranja, sa čime moramo da se pomirimo bez obzira što nam se ne dopada.”

Pitanje novca takođe utiče na raspored upućivanja ljudske posade na Mesec. Prvobitna namera je bila da se astronauti vrate na Mesec u periodu od 2015. do 20. godine, ali je sada cilj da se to dogodi krajem tog perioda, mada Grifin kaže da će ozbiljno raditi da to bude ranije. On takođe ističe da će NASA pokušati da pripremi letelicu do 2014, da bi se smanjila pauza između prvog lansiranja i poslednjeg leta šatla 2010. godine. Direktor NASA-e ne želi da američke ljudske posade predugo odsustvuju iz svemira.

XS
SM
MD
LG