Linkovi

Špancima najveće šanse u grupi «H»


U grupi «H» se nalaze četiri tima koja nikad nisu osvajala titulu. Španija je favorit za prvo mesto, a Ukrajina u prednosti u odnosu na Tunis i Saudijsku Arabiju.

Španija je pre 12 godna u Americi stigla do četvrtfinala Svetskog kupa, ali su usledila razočaranja. U Francuskoj 1998. «crvena furija» nije uspela da prođe grupu, dok je pre četiri godine, na Dalekom istoku, poražena u kontroverznom četvrtfinalu protiv ko-domaćina Južne Koreje u meču u kome su poništena tri gola. U kvalifikacijama za ovaj Mondijal, Špnaci su završili na drugom mestu u svojoj grupi Evro zone, iza Srbije i Crne Gore, sa učinkom pet pobeda i pet remija. Plasman u nemačku obezbedili su u razigravanju sa selekcijom Slovačke. Poznati fudbalski komentator TV mreže ESPN, Derek Rej, smatra da Španija ima potencijal da prođe, ali i da ne prođe u drugu rundu.

«Pitamo se da li će ovo biti godina Španije. Trener Luis Aragones je pomalo nestabilna ličnost, ali ima na raspolaganju izvanrednu grupu igrača. Na svakoj poziciji zaista ima više opcija, tako da mislim da Španiju treba shvatiti ozbiljno»

Ukrajina je prva od svih reprezentacija obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i to je prvi nastup ove zemlje na Mondijalu od raspada Sovjetskog Saveza. Ukrajinci u timu imaju Andreja Ševčenka, jednog od najboljih napadača na svetu, ali i oni i Španci znaju da bi izazov za njih mogao da predstavlja Tunis, šampion Afrike iz 2004. Derek Rej kaže da bi Tunis mogao da iznenadi, ali da ne očekuje mnogo od Saudijske Arabije.

«Kada analizirate Tunis, shvatite da oni zaista nemaju neku veliku slabost i milsim da mogu da zabrinu Španiju i Ukrajinu. Mislim da to nije isključeno. S druge strane, Saudijska Arabija, ni na prethodnim nastupima na Mondijalima nije ostavila neki utisak. Prošli put su izgledali kao da ne pripadaju, i iskreno ni ovog puta ne očekujem čuda od njih»

Saudijska Arabija nije doživela nijedan poraz u kvalifikacijama, a na šest utakmica primila je samo jedan gol i završila prva u grupi ispred polufinaliste sa poslednjeg Svetskog kupa – Južne Koreje. Međutim, do sada najveći uspeh Saudijci su ostvarili na debiju, 1994. kada su se plasirali u drugu fazu takmičenja. Od tada, njihovi navijači znaju samo za razočaranja, s obzirom da su na poslednja dva Mondijala doživeli pet poraza i jedan remi. Pre četiri godine, Nemačka ih je deklasirala sa 8:0!


XS
SM
MD
LG