Linkovi

Bomberger: Pitanje nestalih lica na Kosovu treba rešiti na transparentan način


Pitanje nestalih lica treba rešiti na transparentan način, obaveza je celog društva, ali prevashodno institucija, da se suoče sa istinom, poručila je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, tokom nedavne posete Kosovu, šef Međunarodne komisije za nestale, Ketrin Bomberger.

Za više od 1.500 ljudi nestalih sa Kosova nema podataka gde se nalaze, nažalost nedostaju i uzorci kostiju neophodni za identifikaciju, kaže Bombergerova, a na pitanje odakle zapravo početi kada se radi o estalima kaže sledeće:

“Vec smo u 2006.godini. Pred nama je dug put kada je reč o procesu traženja nestalih, moramo naći grobnice za jos 1.500 lica, a to je pre svega humanitarno ali i političko pitanje”.

Ketrin Bomberger složila se sa konstatacijom da postoji vidna nedovoljna angažovanost pre svega lokalnih institucija na rešavanju sudbine nestalih dodajući da ovo pitanje treba pre svega trba da reši UNMIK sa stranama koje su učestvovale u sukobu.

“Kada se govori o angažmanu medjunarodne zajednice, ona treba da se fokusira na pomoć lokalnim vlastima u izgradnji njihovih kapaciteta na tom polju, a što se tiče naše organizacije ostaje da im pružimo pomoć da se pozabave ovim pitanjem na praktičnom nivou. Primarna obaveza ipak je na predstavnicima vlasti koji imaju obavezu i dužnost da pronadju posmrtne ostatke”.

Upitana da li je problem nestalih isuviše ispolitizovan, Bombergerova je dala pozitivan odgovor, a potom nastavila.

“Politika zloupotrebljava pitanja nestalih, političari se igraju njihovim porodicama i stvarnim brojem onih za kojima se traga. Naravno, naš osnovni cilj je da sprečimo političare da deluju u pogrešnom pravcu. Masovne grobnice su političko minsko polje. Ako to pitanje ne reše ove generacije, ono će biti teret nekim budućim naraštajima pa je u interesu svih ne odlagati rešenje ovog veoma osetljivog poblema ali i obaveza da se što pre suočimo sa istinom”, zaključila je Ketrin Bomberger.

XS
SM
MD
LG