Linkovi

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havier Solana u poseti Teheranu


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Havijer Solana, večeras stiže u Teheran, sa ponudom podsticajnih mera čiji je cilj da se Iran navede da odustane od svog nuklearnog programa.

Još uvek nije poznato šta će Havijer Solana ponuditi Teheranu kako bi odustao od nuklearnog programa. Stručnjaci navode da bi paket podsticajnih mera mogao da obuhvati ponudu izgradnje nuklearnih reaktora za Iran, kao i specijalne trgovinske mere. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je, kako je izgledalo, već odbio tu ponudu. Iran takodje preti da će obustaviti izvoz svoje nafte, kao oružje u ovoj krizi. Medjutim, postoje i neki ohrabrujući znaci. Administracija predsednika Buša navodi da bi možda mogla da bude spremna da se priključi razgovorima sa Teheranom. Prekjuče je Ahmadinedžad pozdravio razgovore sa Vašingtonom i pet drugih zemalja angažovanih u rešavanju ovog spora. On je sugerisao da je prodor moguće postići. Iran insistira da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namenu, odnosno proizvodnju energije i tvrdi da ima pravo da ga razvije. Medjutim, Zapad strahuje da Teheran ima za cilj proizvodnju nuklearnog oružja. Daniel Keohejn, istraživač u Centru za evropsku reformu u Londonu kaže da poseta Havijera Solane ima za cilj dijalog koliko i sam paket mera:

”Prvi zadatak je da se održi pritisak na Irance. Sjedinjene Države su u osnovi jasno stavile do znanja da žele dijalog. Do tada su se Iranci žalili da Amerikanci nisu zainteresovani za dijalog. Stoga Solana pokušava da održi pritisak na Irance i da ih ubedi da pokušaju da budu konstruktivni.“

Keohejn kaže da je ponuda Sjedinjenih Država za razgovore ojačala poziciju Evropljana koji se zalažu za pregovore u cilju okončanja spora. Tom ponudom se takodje vrši pritisak na Rusiju i Kinu da budu fleksibilnije u pregovorima sa Iranom. Te dve zemlje do sada nisu bile spremne da pristanu na uvodjenje sankcija Teheranu, u slučaju da Iran ne odustane od svog kontroverznog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG