Linkovi

Posle 88 godina Srbija obnovila državnost i preuzela subjektivitet SCG


Skupština Srbije je na vanrednoj sednici, tek iz drugog pokušaja, konstatovala da na osnovu Ustavne povelje preuzima međunarodno-pravni subjektivtet i nadležnosti Srbije i Crne Gore. Skupštinski kvorum od 126 poslanika obezbeđen je tek posle petnaestominutne pauze. Poslanici Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, posle rasprave, a pre glasanja, napustili su sednicu.

Predsednik Skupštine Predrag Marković izjavio je da će Parlament obavezati Vladu i sve državne organe da u roku od 45 dana preduzmu sve mere kako bi bile preuzete nadležnosti sa nivoa državne zajednice i rešena sporna pitanja s Crnom Gorom. Takođe će doći i do promena zastava i simbola u parlamentu Srbije.

Zastava Srbije biće sutra svečano podignuta ispred sedišta Ministarstva odbrane uz himnu "Bože pravde", saopšteno je iz tog ministarstva. Ceremoniju podizanja zastave u podne će obaviti Gardijska brigada, a prisustvovaće joj i ministar odbrane Zoran Stanković. Ta ceremonija biće istovremeno obavljena u svim komandama i jedinicama Vojske, navodi se u saopštenju.

Posle sednice Skupštine Srbije zastave državne zajednice idu u muzej. Zastave su već sada zamenjene na zgradi Ministarstva inostranih poslova, na kojoj se, na uglu ulica Nemanjine i Kneza Miloša, od juče vijore zastave Srbije. Na Palati državne zajednice i dalje su istaknute stare plavo-belo-crvene trobojke nepostojeće SCG.

XS
SM
MD
LG