Linkovi

Filip Vujanović uvjeren da će Crna Gora dobiti novi ustav do kraja godine


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da je uvjeren da će Crna Gora dobiti novi ustav do kraja godine. To će, kaže on, biti ustav građanske nezavisne Crne Gore koji će afirmisati njene vrijednosti kao multietničke i multikonfesionalne države.

"Ustav će afirmisati sve ono što bude neophodnost dobrog kvaliteta funkcionisanja pravne države koja treba da obezbijedi ostale strateške interese Crne Gore", kazao je Vujanović.

On je rekao da podržava parlamentarni koncept, jer je parlamentarna demokatija primjerenija ambijentu Crne Gore, njenoj opoziciji, stepenu ostvarene demokratije i tome šta je projekcija prema međunarodnim potrebama Crne Gore.

On je ocijenio kao nerealnu najave pojedinih opozicionih lidera o mogućnosti preispitivanja državnog statusa Crne Gore u nekom budućem periodu.

A ambasador bivše Državne zajednice u OEBS-u Vesko Garčević rekao je da će
Crna Gora do kraja jula postati članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju. On je kazao da će iduće nedjelje Crna Gora uputiti zvaničan zahtjev OEBS-u za prijem u članstvo.

Inače, u Podgoricu i dalje stižu brojne čestitke iz inostranstva. Francuski predsjednik Žak Širak poručio je da su građani Crne Gore na referendumu dokazali zrelost i da prima k znanju njihovu želju da napuste Državnu zajednicu.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je odluku Skupštine Crne Gore o proglašenju nezavisnosti i čestitao svim Crnogorcima na ponovnom uspostavljanju svoje države.

Iz Srbije, osim predsjednika Borisa Tadića i doskorašnjeg šefa diplomatije Državne zajednice Vuka Draškovića, čestitku je upitio i lider Pokreta snaga Srbije Boguljub Karić.

XS
SM
MD
LG