Linkovi

Džeferson predmet federalne istrage o korupciji


Kontroverza oko toga da su federalni agenti pretresli kancelariju jednog kongresmena ima svoje korene u stvaranju američkog ustava pre više od 200 godina.

U kontroverzu je umešan kongresmen Vilijem Džeferson, demokrata iz Luizijane. Džeferson je predmet federalne istrage o korupciji vezanoj za promociju poslovnih interesa u Zapadnoj Africi. On odbija bilo kakvu umešanost. Ono što je uznemirilo članove Kongresa iz obe partije je t što je Federalni istražni biro pretresao kancelariju kongresmena Džefersona u Vašingtonu 20. maja. Republikanac Džejms Sensenbrener, koji predsedava odborom Predstavničkog doma za pravosudje, kaže da pretresanje kongresmenove kancelarije od strane FBI-a predstavlja kršenje osnovnog načela američkog Ustava poznatog kao podela vlasti.

«Načela podele vlasti, kao i ravnoteže vlasti, ugradili su u naš ustav njegovi tvorci kako bi se osiguralo da ni jedna osoba ili bilo koji deo vlade ne dobije previše vlasti».

U ranim danima Američke Republike, revolucionari koji su izvojevali nezavisnost od Britanije bili su odlučni da ne zamene moćnog engleskog monarha isto tako moćnim američkim predsednikom. Tako su tvorci uveli sistem razdvajanja vlasti po kojem Kongres donosi zakone, izvršna vlast, predvodjena predsednikom, primenjuje zakone, a pravosudje, predvodjeno Vrhovnim sudom tumači zakone kako bi bilo osigurano da su oni u skladu sa ovlašćenjima koja proizilaze iz američkog Ustava. Zakonodavci uznemireni zbog pretresa koje su agenti FBI-a sproveli u kancelariji kongresmena Džefersona, zabrinuti su zbog, kako oni smatraju, namere izvršne vlasti, konkretno, sekretarijata za pravosudje, da se zaplaši član zakonodavnog tela. Čarls Tifer je profesor prava na univerzitetu u Baltimoru u državi Merilend. On je svedočio na nedavnom pretresu koji su sazvali članovi Kongresa ljutiti zbog pretresanja kancelarije kongresmena Džefersona.

«Sada ovaj pretres ima sve elemente neustavnog zastrašivanja od strane izvršne vlasti».

Medjutim, ne smatraju svi da je pretresanje Džefersonove kancelarije kršenje Ustava. Lider republikanske većine u Senatu Bil Frist iz Tenesija govorio je na televiziji Foks.

»Ako su u pitanju optužbe za korupciju, o gubljenju poverenja, zloupotrebi poverenja američkog naroda, kriminalne aktivnosti, ni jedan član Kongresa, ni jedan senator, niko u vladi ne bi trebalo da bude iznad zakona ove zemlje».

Sekretar za pravosudje Alberto Gonzales izjavio je da njegov sekretarijat ima pravo da ispituje optužbe za korupciju u Kongresu i da poštuje podele vlasti.

«Lično, a i kolektivno u sekretarijatu, mi veoma poštujemo Kongres kao ravnopravan deo vlade, kao odvojeni i nezavisan deo vlade».

Kongresmen Sensenbrener kaže da namerava da pozove sekretara za pravosudje Gonzalesa i direktora FBI-a Roberta Malera da svedoče o slučaju Džefersona pred njegovim odborom. U medjuvremenu, predsednik Buš je naredio da materijali prikupljeni tokom pretresanja budu zapečaćeni na 45 dana u nadi da će sekretarijat za pravosudje i lideri Kongresa prevazići nesuglasice oko ovog slučaja.

XS
SM
MD
LG