Linkovi

Buš uznemiren izveštajima o ubijanju iračkih civila


Predsednik Buš izjavio je da je «uznemiren» zbog navoda da su američki marinci ubili nenaoružane iračke civile prošle jeseni u gradu Haditi. Kako iz Bele kuće javlja dopisnik GA Pola Vulfson, Buš je poručio da će, ukoliko je prekršen zakon, počinioci biti kažnjeni.

Predsednik Buš izjavio je da su prvi izveštaji o dogadjaju «uznemirujući» i obećao da će biti sprovedena puna istraga.

«Ako je zaista prekršen zakon, uslediće kazna».

U razgovoru sa novinarima posle sastanka sa predsednikom Ruande, Buš je jasno stavio na znanje da želi odgovore na pitanja u vezi sa incidentom. Predsednik je rekao da je o toj temi vodio dug razgovor sa najvišim vojnim komandantom u zemlji – načelnikom združenog generalštaba Piterom Pejsom.

«On je ponosni marinac, i niko nije više zabrinut zbog tih optužbi od samih marinskih snaga».

Bio je to predsednikov prvi javni komentar izveštaja da su marinci prošlog novembra ubili 24 nenaoružana civila u Haditi, gradu na zapadu Iraka u kome često besni pobuna. Prema izveštajima, marinci su otvorili vatru nakon što su pobunjenici bacili bombu na vojni konvoj, pri čemu je poginuo jedan pripadnik njihovog voda. Marinci su prvobitno pogibiju 15 civila pripisali eksploziji i oružanom okršaju sa pobunjenicima. Bušova administracija saopštila je da će vojna istraga biti temeljna, i obećala da će javnost biti upoznata sa rezultatima.

Njujork Tajms prenosi da je američki vojni istražitelj u februaru i martu došao do dokaza da su na telima sva 24 civila, koji su stradali u Haditi prošlog novembra, bile rane od vatrenog oružja, i da im je pucano pretežno u glavu i grudi.

Njujorški dnevnik prenosi da nalazi te istrage, koju je sproveo jedan vojni oficir u Bagdadu, protivreče tvrdnjama marinaca da su civili stradali u eksploziji bombe.

Vanredno stanje u Basri

Irački premijer Nuri al-Maliki uveo je vanredno stanje u južnom gradu Basri zbog nasilja medju pripadnicima različitih šiitskih frakcija. Za vreme posete gradu koji je od ključnog značaja za iračku naftnu industriju, Maliki je najavio da će vanredno stanje biti na snazi mesec dana.

On je takodje obećao da će «gvozdenom pesnicom» suzbiti bande koje stoje iza nasilja. Za to vreme, pobunjenici su ubili petoro ljudi u jednom minibusu u Bakubi, južno od Bagdada. U samoj prestonici ubijen je sportski komentator državne televizije «Iraqia», dok je u granatnom napadu u južnom delu grada poginulo devetoro ljudi.

Američka armija saopštila je da su dve Iračanke ubijene kada su koalicione snage pucale u njihov automobil zato što nisu poslušale upozorenje da se zaustave. Iračka policija navodi da su žene putovale ka obližnjem porodilištu, ali nije jasno da li je neka od njih bila trudnica.

XS
SM
MD
LG