Linkovi

Obeležen Dan borbe protiv pušenja


Svetska zdravstvena organizacija upozorava javnost na sve veću upotrebu ne cigareta, nego drugih štetnih duvanskih proizvoda među mladima, posebno ženama.

Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv pušenja, koji se obeležava na današnji datum, posvećen je razotkrivanju prakse duvanske industrije koja reklamira različite proizvode - kao bezbedniju i zdraviju alternativu cigaretama.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da svi duvanski proizvodi izazivaju zavisnost, da su štetni po zdravlje i da mogu da izazovu smrt, bez obzira kako se reklamiraju i predstavljaju javnosti. Kao primer, navodi se upotreba vodenih lula, odnosno šiša i nargila.

Koordinator programa Svetske zdravstvene ogranizacije pod naslovom Inicijativa oslobađanja od duvana, Daglas Betčer, rekao je da se vodene lule vide kao seksi objekti i da se reklamiraju kao proizvod bezbedniji za zdravlje. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da korišćenje duvanskih proizvoda izazove pet miliona smrtnih slučajeva godišnje, od čega 50 odsto otpada na zemlje u razvoju.

Ukoliko se sadašnji trend pušenja nastavi do 2020. godine, navodi se da će 7 od 10 smrtnih slučajeva povezanih sa duvanom, biti registrovano u zemljama u razvoju. Profesorka na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, Ketrin Hemond, kaže da se duvanski proizvodi naročito agresivno prikazuju određenim grupama, pre svega ženama i mladima.

“U sredinama u kojima pušenje nije prihvatljivo među ženama, u kojima samo 2 do 3 odsto žena puši, ponekad čak i do 63 odsto devojaka puši vodene lule sa ovim novim dodacima koji menjaju ukus duvana i osećajem da je taj izmenjeni proizvod prihvatljiv. Jedna od stvari koje izazivaju zabrinutost je činjenica da reklamiranje čini te proizode prihvatljivim za mlade ljude i žene, zajedno sa idejom da bi ti proizvodi mogli da budu bezbedni.”

Ketrin Hemond kaže da je to posebno rasprostranjena praksa na Bliskom istoku. Svetska zdravstvena organizacija je istakla da je hitno potrebno doneti propise kojima bi se kontrolisao sve veći spisak ovih duvanskih proizvoda. Zaključuje se da je duvan smrtonosan u bilo kojem vidu i da duvanska industrija mora zakonski da se obaveže da objavi sastav svih svojih proizvoda.

XS
SM
MD
LG