Linkovi

Sekretarijat za odbranu izdao kvartalni izveštaj o napretku u Iraku


Sekretarijat za odbranu je izdao kvartalni izveštaj o napretku u Iraku, usredsređujući se posebno na napredak postignut posle prethodnog izveštaja u februaru.

Takođe danas, multinacionalna komanda u Iraku je potvrdila da je pozvano još 1.500 pripadnika rezervnih snaga stacioniranih u Kuvajtu, da pomognu u uspostavljanju bezbednosti u nemirnoj zapadnoj pokrajini Anbar.

U Izveštaju o stabilnosti i bezbednosti u Iraku, na zahtev Kongresa, zapaža se politički napredak, uključujući i formiranje nove Iračke vlade. Međutim sasvim se kratko pominje neuspeh, barem do sada, da se imenuju ministri odbrane i unutrašnjih poslova, koji će konmandovati vojnim i policijskim snagama. U izveštaju se takođe navodi napredak u ekonomiji, obnovi, proizvodnji nafte i razvoju slobodnih medija. Ističe se da se povećevaju i broj i sposobnost iračke armije i policijskih snaga.

Ukazuje se da 71 armijska jedinica preuzima vođstvo u borbi, a da još 40 pruža borbenu podršku stranim trupama. Iračke jedinice su preuzele primarnu odgovornost za bezbednost u nekoliko delova zemlje. Ali u izveštaju se nijedna iračka jedinica ne svrstava na nivo onih koje su u stanju da dejstvuju nezavisno u većoj meri, prevashodno zbog nedostaklka strukture za logističku podršku. Portparol Pentagona Brajan Vitmen je rekao da se u izveštaju priznaje da se nasilje povećalo od izdavanja prethodnog tromesečnog izveštaja.

«Od februarskog izveštaja i eksplozije u Zlatnoj džamiji, došlo je do porasta nasilja, ali se ono nije pretvorilo u građanski rat kao što su se nadale antiiračke snage.»

U izveštaju se ukazuje da se 81 odsto napada u Iraku događa u četiri pokrajine, od čega većina u Bagdadu i pokrajini Anbar na zapadu zemlje, kojom dominiraju suniti. Da bi se sa time izašlo na kraj, multinacionalna komanda u Iraku je potvrdila da je 1500 vojnika koji su bili stacionirani u Kuvajtu upućeno u pokrajinu Anbar kao pomoć u bezbednosnim akcijama.

«Specifična svrha ovih snaga je da pomognu iračkim snagama bezbednosti u sadašnjim operacijama da uspostave vladavinu zakona na područjima na koja dolaze, da ponovo uspostave uslove za efikasnu pokrajinsku i lokalnu vlast, da osiguraju dodatnu bezbednost ljudima u Pokrajini Anbar i umanje uticaj Al kaide na ovom ključnom području.»

Do prebacivanja ovih dodatnih borbenih snaga dolazi u trenutku očekivanja da komandant koalicionih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, preporuči obim snaga do kraja ove godine. General kaže da će te preporuke izneti tokom proleća, koje se završava za tri nedelje i izražava nadu da će moći da najavi znatno smanjenje stranih trupa.

XS
SM
MD
LG