Linkovi

140. godišnjica Dana Sećanja


Dan Sećanja, koji se uvek obeležava poslednjeg ponedeljka maja, državni je praznik na koji Amerikanci odaju poštu i priznanje vojnicima palim u svim ratovima u kojima je učestvovala ova zemlja.

Ovo je 140. godišnjica Dana Sećanja, a prvi Dan Sećanja obeležen je 1866. u mestu Voterlu, u državi Njujork, godinu dana po završetku američkog gradjanskog rata koji je trajao 4 godine, ukazuje istoričar, Kenet Dejvis:

U tom ratu je poginulo skoro 600.000 Amerikanaca, odnosno 2% tadašnje populacije, što je ogroman broj. Jedan od generala došao je na ideju da se svim poginulim vojnicima, bez obzira na kojoj su strani ratovali, oda priznanje na dostojanstven način. Tako je počela praksa kićenja vojničkih grobova koja opstaje i danas.

U svojoj knjizi naslovljenoj ”Ne znam mnogo o istoriji...“ Dejvis ukazuje da je Dan sećanja najozbiljniji praznik u Americi.

“Većina naših praznika - kao što su Dan nezavisnosti ili Dan Kristofera Kolumba - povezani sa sa slavljem, a Dan sećanja je komemoracija onih koji su dali svoj život boreći se za ovu zemlju od njenog početka.”

Prema Dejvisu, Dan sećanja je krajem 19. i početkom 20. veka bio i podsetnik na vreme dubokih podela koje su ovu zemlju i gurnule u gradjanski rat.

”Krajem 19. veka porodice unionista bi držale stražu na grobljima kako bi sprečile porodice konfederalista da na Dan sećanja posete groblja. Bile su to duboke podele i dugo su trajale. Šta više, mnoge bivše države konferederacije imale su zaseban praznik posvećen svojim palima, jer je Dan sećanja dugo smatran praznikom američkog Severa.“

Danas je zemlja ponovo podeljena zbog rata, ovoga puta rata u Iraku, ali -- naglašava Kenet Dejvis -- većina Amerikanaca ipak odaje palima poštu, što ukazuje na drugačije raspoloženje javnosti od onog koje vladalo neposredno posle vijetnamskog rata.

“Amerikanci su svesni da je vijetnamski period bio potpuno drugačiji od današnjeg. Naši vojnici danas služe svojoj zemlji dobrovoljno, dok vojni obveznici nisu imali izbor i morali su da odlaze u Vijetnam. Bez obzira da li podržavamo rat u Iraku ili ne, mi odajemo priznanje današnjim vojnicima zbog njihove požrtvovanosti i službe ovoj zemlji.”


“Predsednik će danas položiti venac na grobnicu neznanom junaku u kojoj su posmrtni ostaci neidentifikovanih vojnika iz nekoliko ratova, a pripadnici treće pešadijske divizije američke armije pobošće na Arlingtonskom vojnom groblju zastavice pored groba svakog vojnika koji je tu sahranjen. Kad odu, na zelenoj površini će se vijoriti 250 hiljada američkih zastava, kao podsetnik Amerikancima na ogroman gubitak i žrtve podnete za slobodu koju, nažalost, mnogi medju njima uzimaju zdravo za gotovo.“

XS
SM
MD
LG