Linkovi

Pilule za kontracepciju - Plan B


Nova reklamna kampanja u Sjedinjenim Državama savetuje ženama da uzmu lekarski recept za pilule za hitnu kontracepciju pre nego što im bude potrebna.

Pilula za jutro posle, takodje zvana Plan B, je zapravo koncentrisana doza regularnih pilula za kontracepciju, koja se uzima nakon što je žena imala nezaštićeni seksualni odnos. Ta pilula može da smanji šanse da žena zatrudni više od 89 odsto ukoliko je uzme tokom 72 sata nakon seksualnog odnosa. Nova kampanja koju je započeo Koledž za akušere i ginekologe savetuje ženama da uzmu lekarski recept za Plan B mnogo pre nego što bi mogao da im bude potreban. Lekari kažu da je Plan B možda efikasniji ako se uzme pre seksualnog odnosa. Suzan Vud je bila na čelu Kancelarije za zdravlje žena u Sekretarijatu za hranu i lekove.

»Kada je ženama potrebna hitna kontracepcija, potrebna im je odmah. Ne treba im sutra ili tri dana kasnije».

To je jedna od vrsta kontracepcije. Postoji još jedna pilula, RU-486, koja eliminiše trudnoću. Politički konzervativci protive se obema. Vendi Rajt, predsednik organizacije «Zabrinute žene za Ameriku», kaže da kampanja za pilulu za jutro posle nije na mestu.

«To je veoma grubo predočeno i izgleda kao politički oglas».

Američki koledž za akušere i ginekologe želi da pilula za jutro posle bude dostupna u slobodnoj prodaji, a ne samo uz lekarski recept. Devet saveznih država trenutno dozvoljava da pilula bude u prodaji bez recepta, ali Vendi Rajt upozorava.

«U svakom slučaju u kojem bi žena trebalo da koristi tu pilulu, ona treba da bude pod nadzorom lekara, posebno u slučaju silovanja».

Savetodavni komitet eksperata preporučio je Sekretarijatu za hranu i lekove da je pilula za juto posle dovoljno sigurna da može da se prodaje bez lekarskog recepta. Ipak, ta vladina agencija je odbila da to učini zbog zabrinutosti da bi tinejdžerke mogle da je koriste bez lekarskog nadzora. Američki koledž za akušere i ginekologe navodi da bi lakši pristup toj piluli mogao da pomogne da se spreči polovina od 3 miliona neželjenih trudnoća u Sjedinjenim Državama svake godine.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG