Linkovi

Bivši američki potpredsednik Al Gor ponovo u centru pažnje


Bivši američki potpredsednik i predsednički kandidat Al Gor ponovo je u centru pažnje, ovog puta kao autor dokumentarnog filma «Neprijatna istina» o temi koja ga zaokuplja godinama - opasnosti globalnog zagrevanja. No, budući da ekologija često ima veze sa politikom, taj angažman pokrenuo je spekulacije da će se Gor 2008. godine opet kandidovati za predsednika.

AL Gore i globalno zagrevanje... na prvi pogled nije se moglo očekivati da će taj spoj proizvesti film o kome se najviše riča od poslednjeg ostvarenja Majkla Mura. Gor je doživeo ovacije u Kanu. Pojavio se na premijeri u Los Andjelesu, a potom i na zelenom tepihu u Vašingtonu, dok se «šuška» o tome da će se ponovo kandidovati za predsednika. Gor je stigao i da gostuje u šou Saturday Night Live, gde u jednom skeču glumi - predsednika.

«Imam poverenja u našeg komesara za bejzbol, Džordža Buša, kad kaže da ćemo otkriti korisnike steroida makar morali da prisluškujemo svaki telefon u Americi»

Ali, da li će predsednik Buš videti film?

Buš – «Sumnjam»

U filmu vidimo dramatične snimke klimatskih promena, ali i snimke Gorovih predavanja širom SAD. On je to radio i čitave protekle godine – nakon što je njegova supruga Tiper pronašla slajdove sa njegovih predavanja na tavanu i poslala ga na put, kao vrstu terapije. Centralna nit u filmu je Gorovo lično putovanje prema ekološkom evandjelizmu. Dogadjaji kao što su izbori 2000, gubitak sestre koja je umrla od raka pluća... dan kada je njegov sin umalo poginuo u saobraćajnoj nesreći... promenili su njegov život. Gorova ekološka poruka je jasna. Čovečanstvo sedi na tempiranoj bombi... i ima oko 10 godina da je demontira.

Medjutim, u medijima i blogovima veću pažnju od same poruke privlači čovek koji je za dlaku izgubio predsedničke izbore i postao dinamičan profesor, i pitanje – da li će se Gor opet kandidovati za predsednika?

«Gorova životna priča je neverovatna. To je čovek koji je doživeo spektakularan politički poraz da bi se vratio na noge, sa veoma snažnom porukom» kaže bloger Arijana Hafington.


XS
SM
MD
LG