Linkovi

Vukašin Maraš: Crna Gore će dobiti svoju vojsku kao i Srbija


Zamjenik ministra odbrane Državne zajedice Vukašin Maraš rekao je za Glas Amerike da će ovih dana napustiti Beograd i vratiti se u Crnu Goru, kao i da će nezavisna Crna Gora imati malu, profesionalnu, dobro plaćenu vojsku

Na sjednici Savjeta ministara Državne zajednice koja će biti održana u nekoliko narednih dana, svi ministri iz Crne Gore podnijeće ostavke, a organi Državne zajednice trebalo bi da se ugase najkasnije do kraja septembra. Zamjenik ministra odbrane Vukašin Maraš kaže za naš program da je okončao svoj boravak u Beogradu:

‘’Vraćam se u Crnu Goru i stavljam se na raspolaganje Vladi Repblike Crne Gore i vlasti u Crnoj Gori’’.

Maraša smo pitali šta će se u narednom periodu dešavati sa vojskom SCG:

‘’Crna Gore će dobiti svoju vojsku, kao i Srbija. To će biti dvije prijateljske vojske koje će ići u regionalne, evropske i evroatlanske integracije. Uključiće se u Partnerstvo za mir i NATO. To je projekat i jedne i druge vojske’’.

Vukašin Maraš tvrdi da Crna Gora ima plan za svoju buduću vojsku:

‘’Crnogorska vojska će imati ozbiljnu reorganizaciju. To će biti mala, savremena, moderna, specijalizovana i profesionalna vojska, dobro opremljena i naoružana, dobro plaćena.

Naravno, više neće biti ozbiljnih ratnih dešavanja i sukoba. Vojska se prema novim bezbjednosnim rizicima i izazovima postavlja na nov način. Novi bezbjednosni izazovi su organizovani kriminal, terorizam, proliferacija oružja za masovno uništenje… Vojska će biti specijalizovana za tu vrstu bezbjednosnih izazova i efikasno će vršiti svju ulogu, naravno, sa ostalim bezbjednosno-obavještajnim strukturama koje će značiti ukupnu bezbjednost države Crne Gore’’.

Zamjenik ministra odbrane SCG uvjeren je da će razdruživanje proteći mirno i u relaksiranoj atmosferi:

‘’To će apsolutno biti krajnje relaksirano, krajnje prijateljski. Mi nastavljamo dobre odnose sa Srbijom. Što se tiče saradnje, komunikacije i prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije, sve će biti mnogo bolje nego do sada’’.

Maraš je izričit da je vojska SCG bila potpuno distancirana od referendumskog procesa u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG