Linkovi

Komentar koji odražava stav vlade SAD o referendumu u Crnoj Gori


Narod Crne Gore je glasao za prekid unije sa Srbijom. Prema saopštenju Republičke referendumske komisije, referendum je prošao sa više od neophodnih 55 odsto glasova, uz izlaznost od oko 85 birača s pravom glasa u Crnoj Gori. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju je saopštila da je referendum zadovoljio demokratske standarde, a o referendumu je govorio i portparol američkog Državnog sekretarijata, Šon Mekormak.

«Sjedinjene Države pozdravljaju miroljubiv, demokratski i transparentan način na koji je sproveden referendum. Izgleda da se narod Crne Gore izjasnio i da je referendum prošao. Prema tome, sada očekujemo da Srbija i Crna Gora reše sva veoma složena pitanja koja će doći sa ovakvom odlukom», rekao je portparol Državnog sekretarijata. Predsednik Srbije, Boris Tadić, rekao je da Srbija prihvata rezultate glasanja za nezavisnost Crne Gore.

«Podržavao sam očuvanje zajedničke države», rekao je Tadić, «ali kao demokratski predsednik jedne demokratske republike, prihvatam izraz slobodne volje stanovnika Crne Gore.»

Tadić se takođe založio za blisku saradnju Srbije i Crne Gore. Narod Crne Gore je iskoristio svoje demokratsko pravo da glasa i opredelio se za nezavisnost zemlje. Crnogorci bi trebalo miroljubivo i kooperativno da nastave taj proces, nastavljajući – zajedno sa narodom u Srbiji i ostalim balkanskim državama – hod prema svetlijoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG