Linkovi

Ljubavne veze preko interneta


Dok američko društvo stalno nastoji da postigne veću efikasnost u svim oblastima... postavlja se pitanje – da li Amerikanci traže prečice čak i kada je reč o ljubavi? Novinarka Glasa Amerike Pejdž Kolok istraživala je najnovije trendove u večnoj potrazi za «onim pravim», koji su u savremenoj eri – naravno, vezani za kompjutere.

Mladić upoznajte devojku ... u tu jednostavnu priču sada se unmešala visoka tehnologija... Internet i brzi sastanci smatraju se legitimnim i efikasnim načinom da se pronadje životni saputnik ... ili bar partner za izlazak. Jedne obične večeri sredinom nedelje, u svojom stanu u Vašingtonu, 25-godišnja Ešli Smit surfuje Internetom u potrazi za «onim pravim».

Sa svojom komunikativnošću i južnjačkim šarmom, Ešli deluje kao devojka koja ne bi trebalo da ima problem da pronadje odgovarajućeg mladića. Ali ona kaže da joj potraga preko Interneta omogućava da izabere tip muškarca sa kojim želi da se vidja.

«Tražim nekoga ko je visok oko 1,85 m, zaradjuje izmedju 75 i 100,000 godišnje, Protestant je i ide u crkvu za vreme praznika ili jednom nedeljno, ko ne puši, pije jedno ili dva pića u društvu, ko traži nekoga sa kratkom kosom, ko je zabavan i društven...»

Oko 23 miliona Amerikanaca svakog meseca koristi Internet za traženje partnera, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta na Internetu – ComScore Media Metrix. Najpopularniji su vebsajtovi kao što su Yahoo-ovi lični oglasi ili Match.com, koji ima 15 miliona članova u 240 zemalja. Prema podacima tog sajta, na Match.com se svakog dana registruje više od 60,000 novih korisnika, ljudi kao što je Ešli.

«Kada sam se preselila u Vašington, nisam nikoga poznavala i izgledalo mi je da je zabavljanje preko Interneta način da upoznam nove ljude».

Ešli se sprema da sa mladićem koga je upoznala preko Interneta izadje na piće. Iako još nije srela svog «idealnog dečka», ona kaže da su njeni izlasci bili uspešni, i što je najvažnije – zabavni. Dok su neki od njenih prijatelja skeptični u pogledu upoznavanja preko Interneta, Ešli ističe da je taj način bolji od tradicionalnih izlazaka.

«U barovima, razmenjujete poglede, smešite se, trepćete ali uglavnom ništa ne bude od svega toga. Na Internetu, znate na čemu ste, znate da je taj neko zainteresovan, tako da se time prebrodi prvi korak.»

A drugi korak je – sastanak uživo. Dok je zabavljanje preko Interneta staro koliko i sama globalna mreža, tek nedavno su počeli da izniču sajtovi koji spajaju ljude sa specifičnim interesovanjima. Na primer, datemypet. povezuje ljubitelje životinja.

Zatim, tu je www.dharmadate.com za budiste i www.grapedate.com za ljubitelje vina...

Za one koji preferiraju da se prvi put lično upoznaju – tu je sajt Hurry Date, čiji korisnici plaćaju 35 dolara za veče u toku koga imaju deset četvorominutnih «sastanaka». Posle toga mogu da se povežu preko istog sajta. Kris Kol, korisnik ove usluge, radi za vladinu službu za kontrolu hrane i lekova.

«Upoznao sam nekoliko osoba koje želim da stavim na svoju listu. Mnogo veoma zabavnih, veoma inteligentnih žena se može upoznati na ovaj način»

Tradicionalisti kritikuju ovakvu praksu kao previše užurbanu ili previše površnu. Drugi kažu da je ona opasna – jer otkrivate lične detalje nekome koga još niste upoznali. Kao rezultat, sajtovi za «provodadžisanje» počeli su da sprovode kontrole kako bi svoje članove zaštitili od seksualnih manijaka, a nezavisne agencije kao što su Safedate i Honestyonline nude proveru ličnih podataka. No, korisnici posredničkih sajtova ističu da je Internet samo način da se upoznaju, a da se romansa dalje odvija – u stvarnom životu.

XS
SM
MD
LG