Linkovi

Velike sile i dalje bez sporazuma o rješavanju spora sa Iranom


Predstavnici velikih sila – država stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Njemačke napravili su pomak u pokušaju da usaglase stavove u vezi sa paketom povlastica koje bi bile ponuđene Iranu u zamjenu za obustavljanje kontroverznog nuklearng programa.

Portparol Državnog sekretarijata, Šon Mekormak, rekao je da konačan sporazum nije postignut. Sastanak na nivou političkih direktora ministarstava inostranih poslova održan je u Londonu. Prije narednog sastanka, diplomate će se konsultovati sa svojim vladama, rekao je Mekormak.

Na dnevnomredu današnjeg susreta bio je paket Evropske unije koja Teheranu, u zamjenu za odustajanje od nukleranog programa nudi trgovinske olakšice i tehnologiju, ali istovremeno ne odbacuje mogućnost sankcija ukoliko Teheran ne pristane.

U nekim izvještajima navodi se da paket uključuje i zapadnu pomoć za izgradnju nuklearnog reaktora manjeg kapaciteta koji bi proizvodio energiju za mirnodopske potrebe Irana. SAD smatraju da je uvođenje sankcija UN najcjelishodnije rješenje, ali se Rusija i Kina tome protive.

Washington Post je u srijedu, pozivajući se na neimenovane izvore objavio da Iran traži direktne razgovore sa Vašingtonom, ali je portparol Bijele kuće kazao da administracija ne namjerava da razgovara sa Teheranom sve dok Iran ne obustavi sporno obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG