Linkovi

”Pametne košulje“ spremne za testiranje


Ljudi koji rade na opasnim poslovima, bolesnici i sportisti, uskoro bi mogli da počnu da nose odeću sa ugradjenim biometričkim senzorima.

Američka firma Sensateks objavila je da će uskoro početi da testira svoje senzore i vlakna utkane u različite vrste tekstila. Takozvane ”pametne košulje,“ ili preciznije rečeno ”pametne potkošulje i majice,“ jer je neophodno da prianjaju uz telo, biće protkane elektroprovodljivim vlaknima, toliko tankim da ih osoba koja ih nosi neće ni osetiti. U zavisnosti od konfiguracije senzori mogu da prikupljaju podatke o kretanju osobe, o pulsu, disanju, otkucajima srca, o temperaturi i oznojenosti. Takodje je moguće ugraditi minijaturne mikrofone. Minijaturni predajnik na koji su vlakna priključena šalje te podatke bežičnim putem u prijemnik, spojen sa kompjuterom.

Vlakna mogu da se utkaju u bilo koju vrstu tkanine - prirodnog ili veštačkog porekla - ne menjajući njen izgled niti osećaj na koži. Predajnik lako može da se odvoji od priključka za senzore, posle čega takva odeća, može da se pere na uobičajeni način. Pametne majice mogle bi da nadju široku primenu u medicini - za neprekidno praćenje stanja pacijenta; u vojsci, policiji, vatrogasnoj i drugim službama - za rano otkrivanje opasnosti; i naravno u sportu za precizne analize organizma u svim mogućim situacijama. Proizvodjač, firma Sensateks, kaže da bi ”pametne majice“ mogle da se pojave na tržištu već početkom iduće godine.

XS
SM
MD
LG