Linkovi

Danas vam predstavljamo veb sajt posvećen ljubiteljima knjiga


Ako volite da čitate, ali volite i da provodite vreme na Internetu, možda se pitate kako da povežete oba interesovanja.

«Veb sajt «Library Thing» je mesto gde možete da postavite spisak knjiga koje posedujete, a onda ste povezani sa drugim ljubiteljima knjiga. Tako možete da otkrijete nekoga ko ima bibliotek sličnu vašoj. Radio se o sistemu društvenog povezivanja koji je organizovan oko biblioteka i objavljivanja spiska knjiga koje posedujete.»

Tim Spolding je tvorac sajta «LibraryThing.com» na kome su povezane baze podataka iz knjižara i biblioteka, tako da pomoću njih lako možete da stavite i podatke o vašim knjigama i da ih klasifikujete na jednostavan način. Iako «Library Thing» ima i ulogu u procesu povezivanja osoba sa sličnim interesovanjima, on se razlikuje od popularnih društvenih sajtova poput Frendstera i «MySpace»-a, koji privlače mlade.

«Sajt «Library Thing» okuplja mnogo starije. Ima, naravno, puno tinejdžera i dvadesetogodišnjaka, ali ima i dosta ljudi u 40-im, 50-im i 60-im godinama. To ga verujem čini drugačijim od ostalih sajtova za društveno umrežavanje.»

Kada po prvi put odlazim u goste kod prijatelja, uvek me interesuje kakve knjige drže u svojoj biblioteci. Ono što mene privlači kod sajta «Library Thing» je mogućnost da pretražujem i pronalazim ljude na osnovu onoga što imaju u svojim bibliotekama.

«Zanimljivo je da, kada gledate sadržaj nečije biblioteke, onda je to mnogo zahvalnije nego ako vam neko koga ne poznajete samo predloži spisak knjiga da pročitate. Ne znate ko je i nemate razloga da verujete da ta osoba uopšte nešto zna. Međutim, ako pročitate osvrt na knjigu koju je napisala osoba koja ima 50 istih knjiga kao i vi, onda znate da postoji osnova za sličnan ukus.»

Do sada se na sajt prijavilo oko 30 hiljada korisnika, koji su prijavili oko 2 1/2 miliona knjiga. Predlažem vam da ga sami proučite na adresi «LibraryThing.com»

XS
SM
MD
LG